Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK | 5 motive pentru care rujurile mate sunt cele mai indicate pentru plaja | Mediul de afaceri începe să se rarefieze. Tu cu cine faci business?

Serbia: Rusia are o bază în coasta sud-vestică a României

Scris de :     2012-04-26 13:22

Moscova are o bază în coasta sud-vestică a României, de unde o poate spiona. Serbia şi Rusia au deschis miercuri, în apropiere de Niş, o bază de intervenţie pentru “situaţii de urgenţă”.

Spionaj Rusia are o baza in Serbia in coasta sud-vestica a Romaniei

Spionaj: Rusia are o baza, in Serbia, in coasta sud-vestica a Romaniei (foto: b92.net)

Potrivit Belgradului şi Moscovei, baza de la Niş va permite efectuarea de acţiuni comune în astfel de cazuri în regiune.

Însă, mai mulţi experţi în securitate regională sunt de părere că ar putea servi Rusiei ca bază militară de spionaj în Balcani şi că a fost creată pentru a spiona unitatea militară de la Deveselu, din România, unde vor fi găzduiţi interceptorii scutului american antirachetă. Bineînţeles, informaţiile au fost negate de Belgrad şi Moscova.

Începutul operaţiunilor de la Niş a fost asigurat de un acord semnat miercuri de cele două părţi. Baza, denumită “centru umanitar”, este situată în apropierea aeroportului din Niş, la circa 250 km sud de Belgrad. Aeroportul din Niş va fi utilizat de “avioanele de salvare ruseşti pentru a aduce ajutoare în situaţii de catastrofe naturale sau umanitare, inclusiv în ţările din regiune”, dacă acestea o vor solicita, au precizat autorităţile sârbe şi ruse.

Înfiinţarea acestui centru umanitar a provocat o anumită confuzie, dar subliniez că el este deschis oricărui stat care înţelege intenţia noastră de a acţiona plecând de la Niş, în toate situaţiile de urgenţă”, a declarat ministrul sârb de interne, Ivica Dacic. Un acord preliminar privind crearea acestui centru a fost semnat la sfârşitul lui 2009, cu prilejul vizitei în Serbia a preşedintelui rus Dmitri Medvedev.

Potrivit declaraţiilor oficiale, baza de la Niş, din coasta României, este dotată pentru lupta împotriva incendiilor de pădure, inundaţiilor şi cutremurelor, nu pentru spionaj. Minsitrul sârb de Interne, Ivica Dacici, a declarat că Serbia este un stat suveran, care are dreptul de a permite instalarea de tehnică militară străină pe teritoriul său, dar că aceasta va sluji scopurilor umanitare şi că respectivul centru este parte a unui mecanism european pentru situaţiile de urgenţă.
Alte stiri din: Armata Afisari - 1,002
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante