Acasa Top SecretArmata Summitul NATO în faţa ameninţărilor globale

Summitul NATO în faţa ameninţărilor globale

scris de D.S.S.
147 Afisari

Liderii statelor membre ale NATO, care se reunesc miercuri şi joi la noul sediu al Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, vor dori să îşi arate cu această ocazie unitatea şi dorinţa de a acţiona în faţa ameninţărilor globale, inclusiv a celei din partea Rusiei, notează dpa.

Reprezentanţii celor 29 de state membre ale Alianţei vor încerca să îl tempereze pe preşedintele american Donald Trump, care a criticat constant ţările membre ale NATO ce alocă sub 2% din PIB pentru apărare.

Vizita lui Trump în Europa are loc pe fondul deciziei de retragere a SUA din acordul nuclear cu Iranul şi al sporirii tensiunilor între Washington şi ţări europene în legătură cu tarifele impuse de SUA importurilor de oţel şi aluminiu.

Alianţa Nord-Atlantică va dori să arate unitatea dintre membrii săi prin adoptarea mai multor măsuri, inclusiv iniţiativa care îi va permite NATO să mobilizeze 30 de batalioane de infanterie, 30 de escadroane de aviaţie şi 30 de nave de luptă în termen de 30 de zile.

Măsurile sunt cel mai recent pas făcut în ultimii ani pentru sporirea capacităţilor de apărare ale NATO, ca răspuns la ceea ce este percepută a fi agresiunea din partea Rusiei, după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a început să sprijine rebelii separatişti din estul Ucrainei.

De asemenea, în cadrul eforturilor sale de combatere a terorismului, Alianţa Nord-Atlantică va lansa o nouă misiune de pregătire în Irak şi va extinde finanţarea pentru forţele de securitate afgane până în anul 2024.

În timpul summitului de la Bruxelles este de aşteptat ca Macedonia să primească invitaţia oficială de a adera la NATO, după ce şi-a soluţionat disputa îndelungată cu Grecia în privinţa numelui său.

NATO a fost creată în 1949, ţările fondatoare fiind Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia şi SUA.

În prezent, Alianţa Nord-Atlantică are 29 de membri – Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, SUA, Turcia şi Ungaria.

Cinci ţări membre NATO au frontieră comună cu Rusia. Acestea sunt Estonia, Letonia, Lituania, Norvegia şi Polonia.

Programul reuniunii la nivel înalt, prezidată de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, va include o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic şi o reuniune dedicată Misiunii Resolute Support din Afganistan.

De asemenea, pentru prima dată, la cel mai înalt nivel aliat, va fi organizată o reuniune distinctă, dedicată evoluţiilor de securitate din regiunea Mării Negre, cu participarea Georgiei şi Ucrainei.

Pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles se vor regăsi teme extrem de importante. Astfel, va fi abordat procesul de adaptare al Alianţei la realităţile mediului actual de securitate, context în care se vor stabili direcţiile principale de acţiune pentru perioada următoare. Totodată, va avea loc un schimb de vederi privind stadiul implementării măsurilor strategice decise la summiturile aliate anterioare din Ţara Galilor (2014) şi Polonia (2016), se mai arată în acelaşi comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, combaterea terorismului şi sprijinul pentru partenerii sudici vor fi dezbătute în cadrul Summitului NATO.

În context, la finalul lunii iunie, preşedintele american Donald Trump a trimis o scrisoare unui număr de nouă state membre ale Alianţei, printre care Germania, Canada şi Norvegia, în care le somează să-şi respecte angajamentul ca până în 2024 să treacă la alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare, conform AFP. Împărţirea poverii cheltuielilor pentru apărare ale NATO între statele sale membre va fi unul dintre principalele subiecte pe agenda summitului din 11-12 iulie, a confirmat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

Problematica extinderii Alianţei Nord-Atlantice este posibil să facă parte din discuţiile la nivelul Consiliului Nord-Atlantic. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat în luna iunie că Alianţa va aproba, cel mai probabil, începerea negocierilor de aderare la summitul din 11-12 iulie 2018, conform agenţiei Reuters.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker şi Înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate Federica Mogherini vor reprezenta Uniunea Europeană (UE) la summitul NATO de la Bruxelles. Preşedintele Donald Tusk va participa la sesiunea de discuţii dedicată Afganistanului. Acest summit al Alianţei Nord-Atlantice va reprezenta o oportunitate pentru relaţia de cooperare UE-NATO, în mod special în domenii precum: mobilitate militară, securitate cibernetică, ameninţări hibride, contraterorism, femeile în domeniul securităţii.

La summitul din luna iunie al Consiliului European, liderii Uniunii Europene au stabilit că relaţia de cooperare dintre NATO şi UE trebuie adâncită mai departe printr-o nouă declaraţie: ”Consiliul European cere adâncirea cooperării NATO-UE, în deplin acord cu principiile incluziunii, reciprocităţii şi autonomiei procesului decizional al Uniunii, inclusiv printr-o nouă declaraţie, consolidând progresul obţinut prin implementarea Declaraţiei Comune 2016 şi a propunerilor pentru acţiune”, conform sursei amintite anterior.

Cu prilejul summitului NATO din Polonia, desfăşurat în iulie 2016, Uniunea Europeană şi NATO au semnat o declaraţie comună pentru îmbunătăţirea cooperării practice, iar în decembrie 2016 NATO şi UE au aprobat 42 de acţiuni concrete pentru implementarea declaraţiei comune.

Reuniunile Alianţei sunt organizate de obicei în momente cheie ale evoluţiei organizaţiei, chiar dacă nu reprezintă un format regulat de reuniuni, însă sunt momente importante în procesul decizional al Alianţei.

Summiturile reprezintă o bună oportunitate pentru introducerea unei noi politici, pentru a invita noi membri în cadrul Alianţei Nord Atlantice sau pentru a lansa iniţiative majore şi pentru a întări parteneriatele, indică aceeaşi sursă. Acest tip de reuniune se desfăşoară la cel mai înalt nivel, fiind vorba de şefi de stat şi de guvern. Din 1949, anul înfiinţării organizaţiei, au avut loc 27 de summituri NATO. Summiturile sunt găzduite întotdeauna de un stat membru şi lucrările sunt conduse de secretarul general al organizaţiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult