Acasa Top SecretArmata Uniforma Ripstop trimite la închisoare doi generali

Uniforma Ripstop trimite la închisoare doi generali

scris de D.S.S.
1.375 Afisari

Generalii în rezervă Marin Măciucă, fost comandant al Comandamentului Logistic Întrunit al MApN, şi locţiitorul acestuia, Adrian Tilincă, au fost condamnaţi luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţionarea uniformelor militare Ripstop.

Uniformele Ripstop trimit la închisoare doi generali

În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi Ioan Marcu, colonel în rezervă, fost şef al Secţiei achiziţii şi contabil-şef al structurii, la patru ani de închisoare cu suspendare, Mariana Buşcă – maior, fost şef Birou marketing, la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Toţi cei patru inculpaţi au fost obligaţi la plata în solidar a unor despăgubiri civile către Ministerul Apărării Naţionale de 8.544.807 de lei, iar Marin Măciucă, Adrian Tilincă şi Ioan Marcu la plata a altor 3.194.750 lei, despăgubiri către MApN. Mariana Buşcă şi Adrian Tilincă au fost obligaţi la plata a câte 10.050 lei, iar Marin Măciucă şi Ioan Marcu vor plăti câte 10.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Potrivut Agerpres, decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Pe 15 februarie 2007, procurorii DNA a trimis în judecată patru ofiţeri ai MApN, pentru un prejudiciu de circa trei milioane de euro adus instituţiei. Din probele administrate a rezultat că, în perioada iunie – septembrie 2003, cu ocazia achiziţiei publice de ţesătură tip Ripstop, necesară confecţionării uniformelor militare, Marin Măciucă – general maior în rezervă, fost comandant al Comandamentului Logistic Întrunit al MApN, Adrian Tilincă – general de brigadă în rezervă, fost locţiitor al comandantului aceleiaşi structuri, Ioan Marcu – colonel în rezervă, fost şef al Secţiei achiziţii şi contabil-şef al structurii şi Mariana Buşcă – maior, fost şef Birou marketing, au viciat procedura licitaţiei în scopul favorizării uneia din firmele participante. În urma licitaţiei, iniţial pierdută de firma germană Texplorer Gmbh Nettetal, s-a decis organizarea unei noi licitaţii, în vederea căreia, din ordinul celor doi comandanţi, s-a modificat documentaţia, inserându-se prevederi în defavoarea unităţii militare.

De asemenea, s-a modificat specificaţia tehnică în caietul de sarcini, fără nicio justificare referitoare la caracteristicile materialului şi reflexia în infraroşu. Noile valori impuse de inculpaţi au favorizat societatea Texplorer Gmbh Nettetal, a cărei ofertă era cunoscută de la prima licitaţie.

Celelalte două firme participante la licitaţie – Carrington Career&Work Wear şi Utexbel – deşi aveau propuneri financiare mai bune, au fost descalificate, pe motiv că nu au respectat specificaţia tehnică referitoare la reflexia în infraroşu.

În cursul cercetărilor s-a refăcut punctajul licitaţiei şi s-a constatat că, dacă s-ar fi făcut corect, licitaţia ar fi fost câştigată de Carrington Career&Work Wear, a cărei ofertă era cu 2.269.597 de euro mai redusă decât cea a firmei Texplorer Gmbh Nettetal, această sumă reprezentând un prejudiciu adus MApN.

În septembrie 2003, Comandamentul Logistic Întrunit al MApN a încheiat un contract cu firma Texplorer Gmbh Nettetal în care se prevedea cumpărarea a 665.000 de metri de ţesătură Ripstop, în valoare de aproximativ 9,5 milioane de euro.

Pe perioada derulării contractului, inculpaţii au acceptat cererile nejustificate ale firmei germane de a decala termenele de livrare şi de a actualiza preţul, fapt ce a condus la diminuarea cantităţii de ţesături contractate iniţial cu peste 50.000 de metri, în valoare de circa 697.141 de euro, suma reprezentând, de asemenea, un prejudiciu adus MApN.

Ulterior, firma germană a fost favorizată şi prin încheierea unor alte contracte ca urmare a negocierii cu o singură sursă, motivându-se necesitatea aprovizionării cu acelaşi tip de material.

Totalul prejudiciului este de aproape trei milioane de euro, sumă cu care MApN s-a constituit parte civilă în proces.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult