Acasa Top SecretServicii secrete Războiul tăcut al Rusiei împotriva Occidentului

Războiul tăcut al Rusiei împotriva Occidentului

scris de D.S.S.
238 Afisari

După cum au arătat dezvăluirile despre atacurile cibernetice lansate în toamna anului trecut împotriva Statelor Unite, Rusia se află angajată într-un intens război informațional contra Occidentului. Alte ținte ale atacurilor cibernetice ruse au inclus Germania, Estonia, România, Ucraina și Georgia. După cum a declarat recent în Senatul SUA directorul serviciilor americane de informații, James Clapper, amenințarea rusă este „mai gravă decât se estima inițial”, notează fostul director al SRI George Cristian Maior într-un articol intitulat „Războiul tăcut al Rusiei împotriva Occidentului”, publicat miercuri pe blogul beyondbrics al cotidianul britanic Financial Times.

George Maior: Rusia are atitudini neo-imperiale

George Maior: Rusia are atitudini neo-imperiale

Capacitatea hackerilor ruși de a accesa cu succes rețelele informatice ale Departamentului de Stat și Casei Albe ar trebuie să constituie un semnal de alarmă, scrie autorul, fost director al Serviciului Român de Informații (SRI). Statele Unite și aliații lor din NATO trebuie să răspundă acestor acțiuni prin dezvoltarea unor sisteme mai eficiente de contracarare a acestei amenințări.

În Europa și în zona euroatlantică, ofensiva informațională a Rusiei este condusă cu un grad tot mai ridicat de determinare și de sofisticare. Este un război inteligent și modern care merge cu mult dincolo de necesitățile tradiționale de a cunoaște intențiile statelor inamice, care, în opinia președintelui rus, Vladimir Putin, includ orice țară ce se opune ambițiilor sale expansioniste, potrivit autorului.

Aceasta se bazează pe o tradiție a serviciilor ruse de informații care datează din perioada Imperiului Țarist și include tehnici de luptă politică pe lângă culegerea regulată de informații. Poliția secretă bolșevică, CEKA, le numea „măsuri active” și le-a folosit pentru promovarea idealurilor revoluționare în întreaga lume. Ele includeau totul de la asasinatul politic la utilizarea propagandei sub acoperire, continuă George Maior.

Obiectivele tactice ale războiului cibernetic rus depind de circumstanțe. La fel ca în cazul atacurilor de anul trecut asupra SUA, atacurile cibernetice lansate în 2013 împotriva României și a altor ținte NATO au urmărit accesarea informațiilor clasificate. SRI a reușit să detecteze și să blocheze aceste atacuri. În 2007, un atac cibernetic contra site-urilor guvernamentale din Estonia a căutat să pedepsească această țară pentru mutarea unor statui ale ostașilor sovietici. În alte cazuri, scopul a fost propagandistic. Anul acesta, un atac asupra site-urilor guvernamentale din Germania a fost revendicat de grupul autointitulat CyberBerkut care a acuzat sprijinul acordat de Berlin Kievului, comentează diplomatul român.

Aceste operațiuni sunt doar o parte a unui spectru mult mai larg de măsuri active luate împotriva țărilor occidentale, care includ finanțarea unor partide politice, crearea de bloguri și site-uri proruse, manipularea în rețelele de socializare și folosirea agenților de influență. Toate servesc obiectivul comun de a scoate din joc presupușii inamici ai Rusiei prin propagarea disensiunilor și dezinformare, adaugă fostul director al SRI.

În pofida numeroaselor atacuri informatice contra SUA și Europei, țintele primare ale Rusiei rămân statele situate cel mai aproape de granițele sale. Din acest punct de vedere, atrage atenția George Maior, strategia lui Putin este evidentă: subminarea și destabilizarea guvernelor alese democratic în țările vecine, pentru a câștiga acolo influență politică, economică și strategică. Obținând susținere internă în aceste țări pentru politicile Rusiei, prin intermediul elitelor politice, culturale, dar și al mass-media, Putin speră să reconstruiască o sfera de influență europeană și să exercite control asupra deciziilor de importanță strategică pentru Rusia. Aceste tactici, ca și războiul informațional propriu-zis, nu sunt noi, însă utilizarea lor a atins acum un nivel de intensitate nemaivăzut de la momentul culminant al Războiului Rece.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult