Acasa Actualitate-Interna 1,4 miliarde euro din Fondul de Modernizare,pentru proiecte energetice

1,4 miliarde euro din Fondul de Modernizare,pentru proiecte energetice

scris de Misu Andrei
61 Afisari

Comitetul de Investiţii a dat joi aprobarea pentru a primi bani din Fondul pentru Modernizare pentru proiecte importante de investiţii, suma totală aprobată fiind de aproape 1,4 miliarde euro, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

energie lectrica

Este vorba despre opt proiecte depuse de Complexul Energetic Oltenia pentru producerea de energie din surse regenerabile, în valoare totală de 670,802 milioane euro euro, din care 469,562 milioane euro din Fondul pentru Modernizare, producţia, la finalizare, urmând să fie de 735 MW.

Proiectele vizează construirea de parcuri fotovoltaice pe halda Rovinari Est, pe depozitele de cenuşă şi zgură închise din SE Isalniţa, pe depozitele de cenuşă şi zgură închise din SE Rovinari, pe depozitele de cenuşă şi zgură închise din SE Turceni, pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 1 – Roşia-Rovinari şi pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 – Roşia – Rovinari.

De asemenea, este vorba despre alte două proiecte CCGT pentru CEO, respectiv Isalniţa în valoare totală de 506,250 milioane euro, din care 253,125 milioane euro euro din Fondul pentru Modernizare, şi Turceni, în valoare totală de 335,009 milioane euro, din care 167,505 milioane euro din Fondul pentru Modernizare. Capacitate totală va fi de 1.200 MW.

Totodată, fondurile vizează şi proiecte depuse de Transelectrica în valoare totală de 475,51 milioane de euro, din care 393,675 milioane euro din Fondul pentru Modernizare, şi anume: LEA 400 kV Gădălin-Suceava, trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Sacalaz – Arad. Etapa II, trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Sacalaz – Arad.Etapa III, trecerea la 400 kV LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu, un proiect pilot – Retehnologizarea Staţia Alba Iulia în concept de staţie digitală, instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în staţiile Sibiu Sud şi Bradu, optimizarea funcţionării LEA 400 kv existente în SEN, folosite în interconexiune şi pentru evacuare putere din centrala nucleară Cernavodă şi centralele de energie regenerabilă din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare on-line (tip SMART GRID) şi sistem de contorizare şi de management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piaţa angro.

„Au fost aprobate fonduri şi pentru modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică, în valoare totală de 1,2 miliarde euro, din care peste 100 milioane de euro vor fi alocaţi anul acesta. În perioada imediat următoare vom aproba şi OUG de reglementare a cadrului instituţional şi a fluxurilor financiare pentru operaţionalizarea Fondului pentru Modernizare. Vom continua să facem investiţii ca în perioada următoare România să devină independentă energetic”, a subliniat ministrul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult