Tot pe 30 decembrie s-a născut și poetul și traducătorul Ion Gorun. În anul 1931 s-a născut actorul Teofil Vâlcu, iar în anul 2006 fostul președinte al Irakului Saddam Hussein a fost executat.
1863: S-a născut Ion Gorun
Poetul, prozatorul și traducătorul Ion Gorun s-a născut la 30 decembrie 1863, în Roșia Montană, și a murit la 30 martie 1929, la București.
În perioada 1876-1880 a urmat liceul la Brașov și Sibiu, ulterior a urmat doi ani cursurile Facultății de Medicină, însă s-a retras. S-a înscris la Facultatea de Litere și a obținut licența în anul 1888.
Apoi s-a înscris și la Facultatea de Drept, dar a abandonat-o.
Între 1896-1897 a fost secretar de redacție la „Povestea vorbei”. A condus revista „Viața nouă” și a fost redactor la ziarul „Românul”.
În anul 1889 a debutat cu versuri în „Convorbiri literare”, semnându-se cu pseudonimul „I.A Castor”.
Amintim câteva dintre operele sale: „Câteva versuri”, „Alb și negru”, „Robinson în țara românească”, „Taina a șasea” și „Lume necăjită”
1931: S-a născut actorul Teofil Vâlcu
Teofil Vâlcu s-a născut la 30 decembrie 1931, la Hănești, și a murit la 1 octombrie 1993.
În perioada 1972-1979 a fost director al Teatrului Național din Iași. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
În luna februarie a anului 1989 se afla pe scenă, iar în ultimul sfert de oră a suferit un atac cerebral în urma căruia și-a pierdut vederea. Cu toate acestea, actorul a revenit pe scenă în alte două premiere.
La 1 octombrie 1993 a murit, fiind înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Iași.
A jucat în filmele „Serenadă pentru etajul XII”, „Buzduganul cu trei peceți”, „Vlad Țepeș”, „Misterele Bucureștilor” și „Cucoana Chirița”.
1947: Regele Mihai I a fost obligat să semneze actul de abdicare pentru el şi urmaşii săi
La 30 decembrie 1947, regele Mihai I a fost obligat să abdice. În aceeași zi, în cadrul unei ședințe extraordinare, Adunarea Deputaților a proclamat Republica Populară Română.
În luna noiembrie a anului 1947, regele Mihai I și regina-mamă Elena au fost invitați la nunta viitoarei regine Elisabeta a II‑a. După revenirea în țară, la 29 decembrie 1947, familia regală se afla la Sinaia, la Castelul Foișor. Aflându-se la masă a primit două telefoane de la București. I-a fost comunicat faptul că premierul Petru Groza dorește o audiență a doua zi dimineața, la ora 10, la Palatul Elisabeta.
A doua zi, regele și mama sa au părăsit Sinaia. La Palatul Elisabeta, în cadrul ședinței, premierul Petre Groza i-a cerut regelui Mihai I să abdice.
La 3 ianuarie 1948 regele Mihai I a fost obligat să părăsească România.
1 comentariu
Mihai Viteza Manos de Hopintol lingebliden nu a fost nicio secunda in viata lui de retard hedonist tradator rege cu acte in regula ci doar o momiie pusa de ta-su pe tron pina cind acesta spera ca se va intoarce.
A plecat din tara in urma unei intelegeri cu Groza de dinainte de participarea la nunta Vetei 2 din Anglia. A fost alungat de „comunisti” cu eleganta dar ferm, asa cum merita un gunoi vinzator de tara.
Comments are closed.