Acasa Actualitate-Interna 30 decembrie: Ziua în care regele Mihai I a fost obligat să semneze actul de abdicare

30 decembrie: Ziua în care regele Mihai I a fost obligat să semneze actul de abdicare

scris de Misu Andrei
86 Afisari

Tot pe 30 decembrie s-a născut și poetul și traducătorul Ion Gorun. În anul 1931 s-a născut actorul Teofil Vâlcu, iar în anul 2006 fostul președinte al Irakului Saddam Hussein a fost executat.

Regele-Mihai-Mesaj-de-Craciun

Regele Mihai

1863: S-a născut Ion Gorun

Poetul, prozatorul și traducătorul Ion Gorun s-a născut la 30 decembrie 1863, în Roșia Montană, și a murit la 30 martie 1929, la București.

În perioada 1876-1880 a urmat liceul la Brașov și Sibiu, ulterior a urmat doi ani cursurile Facultății de Medicină, însă s-a retras. S-a înscris la Facultatea de Litere și a obținut licența în anul 1888.

Apoi s-a înscris și la Facultatea de Drept, dar a abandonat-o.

Între 1896-1897 a fost secretar de redacție la „Povestea vorbei”. A condus revista „Viața nouă” și a fost redactor la ziarul „Românul”.

În anul 1889 a debutat cu versuri în „Convorbiri literare”, semnându-se cu pseudonimul „I.A Castor”.

Amintim câteva dintre operele sale: „Câteva versuri”, „Alb și negru”, „Robinson în țara românească”, „Taina a șasea” și „Lume necăjită”

1931: S-a născut actorul Teofil Vâlcu

Teofil Vâlcu s-a născut la 30 decembrie 1931, la Hănești, și a murit la 1 octombrie 1993.

În perioada 1972-1979 a fost director al Teatrului Național din Iași. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

În luna februarie a anului 1989 se afla pe scenă, iar în ultimul sfert de oră a suferit un atac cerebral în urma căruia și-a pierdut vederea. Cu toate acestea, actorul a revenit pe scenă în alte două premiere.

La 1 octombrie 1993 a murit, fiind înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Iași.

A jucat în filmele „Serenadă pentru etajul XII”, „Buzduganul cu trei peceți”, „Vlad Țepeș”, „Misterele Bucureștilor” și „Cucoana Chirița”.

1947: Regele Mihai I a fost obligat să semneze actul de abdicare pentru el şi urmaşii săi

La 30 decembrie 1947, regele Mihai I a fost obligat să abdice. În aceeași zi, în cadrul unei ședințe extraordinare, Adunarea Deputaților a proclamat Republica Populară Română.

În luna noiembrie a anului 1947, regele Mihai I și regina-mamă Elena au fost invitați la nunta viitoarei regine Elisabeta a II‑a. După revenirea în țară, la 29 decembrie 1947, familia regală se afla la Sinaia, la Castelul Foișor. Aflându-se la masă a primit două telefoane de la București. I-a fost comunicat faptul că premierul Petru Groza dorește o audiență a doua zi dimineața, la ora 10, la Palatul Elisabeta.

A doua zi, regele și mama sa au părăsit Sinaia. La Palatul Elisabeta, în cadrul ședinței, premierul Petre Groza i-a cerut regelui Mihai I să abdice.

La 3 ianuarie 1948 regele Mihai I a fost obligat să părăsească România.

1 comentariu

lucral 03-01-2023 - 19:52

Mihai Viteza Manos de Hopintol lingebliden nu a fost nicio secunda in viata lui de retard hedonist tradator rege cu acte in regula ci doar o momiie pusa de ta-su pe tron pina cind acesta spera ca se va intoarce.
A plecat din tara in urma unei intelegeri cu Groza de dinainte de participarea la nunta Vetei 2 din Anglia. A fost alungat de „comunisti” cu eleganta dar ferm, asa cum merita un gunoi vinzator de tara.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult