Acasa Actualitate-Interna Ajutoare de milioane de euro pentru fermieri. De la stat.

Ajutoare de milioane de euro pentru fermieri. De la stat.

scris de Misu Andrei
55 afisari

Banii vor ajunge la antreprenorii, fermierii și procesatorii din mediul rural, iar plățile vor fi decontate până la sfârșitul anului 2025. Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunțat că valoarea totală a fondurilor este de 20 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), un număr de 1.334 de investiții în ferme mici au fost selectate pentru a primi bani din fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 20 de milioane de euro.

Dorin Opreanu, directorul general al AFIR, a precizat că selecția cererilor de finanțare depuse pentru submăsura 6.3 încheie procesul de evaluare și analiză a proiectelor depuse între 2021-2022.

Șeful AFIR a mai spus că timpul de așteptare a fost foarte mare, iar această perioadă a însemnat un efort administrativ imens pentru Agenție.

„Ar fi simplu să motivăm faptul că lansarea concomitentă a tuturor liniilor de finanţare în partea a doua a anului 2021 a dus la suprasolicitarea administrativă a AFIR, dar ceea ce contează este faptul că întregul personal a lucrat la toată capacitatea posibilă. Aceşti bani europeni, deosebit de importanţi, vor putea ajunge la fermierii, procesatorii şi antreprenorii din mediul rural românesc, plăţile trebuind decontate până la 31 decembrie 2025″, a precizat Dorin Opreanu.

Astfel, 1.334 de investiții în ferme mici au fost selectate pentru a primi cei 20 de milioane de euro. Mai mult, în cadrul raportului au fost incluse 256 de proiecte declarate neelegibile, 11 cereri de finanțare neconforme și 20 de proiecte care au fost retrase.

Fiecare proiect va primi 15.000 de euro, iar dezvoltarea fermelor mici se acordă în baza unui plan de afaceri. Mai exact, 75% din bani la primirea deciziei de finanțare și 25% în maxim trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

AFIR a reamintit că au fost evaluate aproape 29.000 de solicitări de finanțare, dintre care au fost selectate, până în prezent, 17.534 de proiecte însumând 1,15 miliarde de euro. Valoarea totală a solicitărilor de finanțare este de 2,37 miliarde de euro, scrie Agepres.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este o instituție publică în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult