Acasa Actualitate-Interna Alexandru Rafila: Carantina trebuie și explicată.

Alexandru Rafila: Carantina trebuie și explicată.

scris de Misu Andrei
26 afisari

Măsura carantinei locale trebuie explicată oamenilor de autoritățile locale, care trebuie să dea și propriul exemplu, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. Dacă autoritățile locale sunt cele care contestă măsura carantinei, efectele asupra oamenilor vor fi negative, adaugă el.

Măsura carantinei unei localități mici și-a dovedit eficiența, spune medicul, amintind de cazul Țăndărei, localitate băgată în carantină în perioada stării de urgență.

Cred că este și o măsură care ar putea să descurajeze comportamente necorespunzătoare, același timp de comportament, pe viitor, care să ducă la același tip de situație. Cu o condiție: a explicării. Dacă faci doar carantină și nu explici suficient – și explicația nu trebuie să vină de la ministrul Sănătății, ci de la autoritatea locală. Sunt cei care își cunosc concetățenii”, a spus Rafila.

Dacă autoritatea locală, de exemplu, primarul, spune că această carantină nu e necesară, că e abuzivă, că încalcă drepturile, atunci se intră într-o spirală care nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli și pe termen mediu s-ar putea chiar să avem efecte negative și, din cauza asta, ostilizarea populației trebuie foarte bine studiată, astfel încât să nu se întâmple și, chiar dacă sunt localități care intră în carantină, oamenilor ar trebui să li se explice că aceasta este făcută în interesul comunității lor, nu împotriva comunității.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult