Acasa Actualitate-Interna Alexandru Rafila, despre „scenariul catastrofal”

Alexandru Rafila, despre „scenariul catastrofal”

scris de Misu Andrei
55 afisari

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS, a spus marți seară la Digi24 că „numai timpul” va demonstra dacă noile măsuri restrictive își vor face efectul. El a spus că în acest moment nu se poate spune cu exactitate dacă este cazul amânării alegerilor parlamentare, deoarece încă nu a trecut suficient timp de la cele locale. 

„Numai timpul ne va demonstra și o să vedem peste o săptămână, două dacă această creștere se stabilizează și eventual începe să scadă numărul de cazuri. Acela va fi momentul adevărului, trebuie să vedem efectul măsurilor în viața reală”, a spus Alexandru Rafila, despre noile restricții pentru prevenirea răspândirii bolii.

Despre avertismentul OMS, el a spus că „nu se rezolvă relaxarea oamenilor”. „Trebuie să înțelegem că și oamenii au o limită de tolerabilitate. Nu poți să tolerezi la nesfârșit o măsură care îți modifică viața de zi cu zi. Mai degrabă convingerea și parteneriatul cu oamenii este acela care poate să rezolve o problemă”, a completat el.

Profesorul a precizat că utilizarea măștilor în spații deschise se va realiza dacă oamenii înțeleg pericolul și vor să facă acest lucru: „Nu poți să pui pe cineva să urmească populația, ca să vadă cine poartă mască și cine nu. Trebuie să existe colaborarea populației și specialiștii de la Grupul de Comunicare Strategică probabil că ar trebui să lucreze mai intens pe zona de comunicare și explicare”.

Alexandru Rafila a precizat că nu poate să lege această creștere de alegeri, pentru că „am avut 2.000 de cazuri pe zi în primele zile care au urmat alegerilor, deci nu a fost un efect direct. (…) Să așteptăm să vedem ce se întâmplă săptămâna asta și puteam să avem o concluzie mai apropiată de adevăr”.

În legătură cu „scenariul catastrofal” de 4.000 de cazuri noi pe zi, Alexandru Rafila a răspuns că „scenariul catastrofal este acela la care numărul de cazuri pe zi blochează sistemul de sănătate, accesul la servicii de sănătate, accesul în secțiile de terapie intensivă și ridică mortalitatea”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult