Acasa Actualitate-Interna Alexandru Rafila: Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măști scumpe

Alexandru Rafila: Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măști scumpe

scris de Misu Andrei
68 afisari

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat miercuri că nu sunt impuse „măști scumpe”, că cele medicale cu trei straturi sunt recomandate în continuare, dar că cine dorește poate folosi masca FFP2. „Asta nu înseamnă că cineva impune acest tip de mască”, a subliniat el.

Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măști scumpe.

Masca pe care o port eu e masca medicală cu trei straturi, nu e una deosebită, e recomandată, dar cine dorește poate utiliza și alte tipuri cum sunt cele FFP2.

Asta nu înseamnă că cineva impune acest tip de masca.

Doar este vorba de trecerea de la măștile textile – mai ales în condițiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, care sunt foarte puțin eficiente sau ineficiente -, către uniformizarea utilizării, cu toate că ea e utilizată de majoritatea cetățenilor.

Aceste măști medicinale care acum nu sunt nici scumpe, sunt accesibile, sunt mult mai utile, pentru că constituie o barieră eficientă în calea transmiterii.

Nu e vorba de e o restricție, ci de o perioadă limitată de timp de utilizare a acestor măști unde există aglomerație sau activitate care presupune interacțiuni cu alte persoane”, a explicat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a spus că executivul nu a luat în calcul sancționarea persoanelor care poartă mască textilă în loc de masca sanitară.

„Nu ne-am gândit la ce ar putea păți. O astfel de recomandare e o chestiune de bun-simț.”, a spus Rafila.

Comitetul Național pentru Situații de urgență a decis astăzi noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. În spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult