Acasa Actualitate-Interna Angajament al Guvernului Ciucă: Vom atrage cel puțin 10 miliarde de euro din fonduri europene în 2023

Angajament al Guvernului Ciucă: Vom atrage cel puțin 10 miliarde de euro din fonduri europene în 2023

scris de Misu Andrei
40 Afisari

Premierul a susținut că Guvernul va continua să ia toate măsurile pentru a atrage cel puțin 10 miliarde de euro din fonduri europene în 2023.

Foto: Gov.ro

„Vom continua să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a îndeplini obiectivul de absorbţie a fondurilor europene, cel puţin 10 miliarde şi anul acesta. În acest moment, la nivelul Guvernului am discutat cu domnul ministru Boloş toate liniile pe care noi trebuie să le abordăm şi modul de coordonare şi dialog cu celelalte ministere, celelalte structuri coordonatoare de reformă pentru a ne îndeplini atât obiectivele din PNRR, cât şi a ridica gradul de absorbţie din fondurile de coeziune pentru cadrul 2014-2020. Mai avem câteva luni din acest cadru şi trebuie să facem în aşa fel încât să evităm să pierdem parte din banii care ne sunt alocaţi”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă în ședința de miercuri a Guvernului.

Totodată, șeful Guvernului a dat asigurări că nu există „obstacole” ca cea de-a doua cerere de plată din PNRR să nu fie aprobată.„Sigur, sunt discuţii tehnice, ele au fost clarificate şi continuă să fie clarificate la nivelul coordonatorilor de reformă. Şi, totodată, continuăm cu îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor pentru cererea de plată numărul 3, fiind obiectiv prioritar al Guvernului. În acest sens, astăzi, aprobăm un memorandum prin care asigurăm calendarul ce include lansarea a circa 500 de apeluri de proiecte precum infrastructura de transport, infrastructura de apă-canalizare, deşeuri, infrastructura de sănătate, educaţie, infrastructura pentru comunităţile locale şi eficienţă energetică”, a mai susținut șeful Guvernului.

Premierul a mai arătat că „toate acestea fac obiectul celor 16 programe operaţionale care, deja, sunt funcţionale în cadrul financiar 2021-2027”.

Boloș: Pensiile speciale întârzie cererea de plată numărul doi din PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat, într-o intervenție la Digi24, că termenul celei de-a doua cerere de plată depusă de Guvern pentru banii din PNRR a expirat astăzi. Boloș a adăugat că, de comun acord cu Comisia Europeană, acest termen poate fi prelungit până la 30 de zile.

Potrivit ministrului, în acest moment România transmite informații și documente despre jaloanele și țintele aferente din PNRR.

Marcel Boloș a menționat că jaloanele sensibile rămân în continuare cele referitoare la „avertizorii de integritate, jalonul care privește decarbonizarea și cadrul legal pentru decarbonizare și avem și componenta de energie cu apelurile pe hidrogen pe cogenerare”.

Clarificările Comisiei Europene: Nu a fost amânată încasarea celei de-a doua tranșe

Reprezentanța Comisiei Europene în România a venit cu clarificări referitoare la cea de-a doua cerere de plată PNRR și pensiile speciale, precizând că nu a fost amânată încasarea celei de-a doua tranșe a PNRR.

„Nu s-a amânat încasarea celei de-a doua tranșe PNRR – cererea de plată numărul doi este încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene. În plus, reforma pensiilor speciale (jalon 215) NU este cuprinsă in cea de-a doua cerere de plata ci va fi cuprinsă în cea de-a treia cerere de plata”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanța Comisiei Europene în România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS