Acasa Actualitate-Interna Aurescu: România sprijină aderarea Finlandei și Suediei, e importantă unitatea NATO

Aurescu: România sprijină aderarea Finlandei și Suediei, e importantă unitatea NATO

scris de Misu Andrei
92 Afisari

Bogdan Aurescu a discutat, vineri, cu Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de externe, în cadrul reuniunii trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, desfășurată la Istanbul. Cei doi oficiali au purtat discuții referitoare la posibilitatea creării unui format bilateral de tipul ședinței comune de guvern între cele două state, despre schimburile comerciale între România și Turcia, despre situația războiului din Ucraina, dar și despre aderarea Finlandei și Suediei, față de care Turcia se opune. Aurescu și Cavusoglu au semnat un memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul arhivelor diplomatice, document care va reprezenta o bună bază pentru dezvoltarea de programe de cooperare în domeniul cercetării istorice, pe aspecte de interes comun, informează MAE.

Evenimentul a avut loc la finalul întrevederii miniştrilor Aurescu şi Cavuşoglu, la reuniunea Trilaterală pe teme de securitate România-Polonia-Turcia de la Istanbul.

În acest cadru, cei doi miniştri au discutat, la propunerea părţii turce, şi despre posibilitatea creării unui format bilateral de tipul şedinţei comune de guvern între cele două state, de natură să stimuleze interacţiunea politică şi dezvoltarea pe mai departe a parteneriatului strategic bilateral.

În context, cei doi miniştri au făcut o scurtă evaluare a evoluţiei schimburilor comerciale şi a nivelului de investiţii reciproce, volumul schimburilor comerciale dintre România şi Turcia ajungând în 2021 la aproximativ 8,6 miliarde de dolari.

Cei doi miniştri au discutat de asemenea despre situaţia de securitate generată de războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Pe fondul implicaţiilor multidimensionale ale agresiunii militare ruse, cei doi demnitari au abordat în cadrul discuţiilor şi teme de interes în domeniul securităţii energetice, cu accent pe necesitatea reducerii dependenţei de gazul rusesc. Au fost abordate aspecte concrete ale cooperării în acest domeniu, inclusiv vizând tranzitul gazelor naturale prin Turcia şi diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare.

De asemenea, ministrul Aurescu a subliniat necesitatea găsirii de soluţii, prin acţiune comună, pentru crearea unui coridor, inclusiv cu componentă maritimă prin Marea Neagră, pentru a facilita transportul cerealelor ucrainene, precum şi cu asigurarea protecţiei împotriva minelor în derivă. A vorbit, totodată, despre eforturile depuse de România pentru a sprijini acest proces. La rândul său, ministrul turc de Externe a informat despre diversele demersuri ale ţării sale în acelaşi scop.

Totodată, ministrul român de externe a subliniat susținerea României pentru politica NATO a „Ușilor Deschise”, arătând că România sprijină aderarea la NATO a Finlandei și Suediei, ca urmare a depunerii cererilor de aderare la Alianță de către cele două state la 18 mai 2022.

A informat asupra contactelor recente cu omologii suedez și finlandez și a reiterat importanța unității în cadrul NATO cu privire la acest proces, argumentând că aderarea celor două state va conduce la o Alianță mai puternică, mai ales în actualul context de securitate. De asemenea, a salutat dialogul Turciei cu cele două state, în vederea depășirii blocajelor existente momentan.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult