Acasa Actualitate-Interna Autoritățile în lupta cu isteria holerei.Autoritățile dau asigurări că calitatea apei este monitorizată.

Autoritățile în lupta cu isteria holerei.Autoritățile dau asigurări că calitatea apei este monitorizată.

scris de Misu Andrei
31 Afisari

Vestea că o cantitate mare de apă contaminată chimic și biologic va ajunge pe litoralul românesc după distrugerea barajului ucrainean Nova Kahovka a produs panică. Autoritățile dau asigurări că nu e niciun risc, calitatea apei fiind monitorizată.

„Nu există niciun pericol şi eu sfătuiesc toţi românii să meargă la mare”, este mesajul lansat zilele trecute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul – care este de specialitate microbiolog – a explicat că vibrionul holeric, responsabil de apariția holerei, produce îmbolnăviri atunci când este înghițit în cantitate mare din ape poluate, de regulă, ape dulci. „În general, nu bem apă de mare. Discutăm de cetăţenii ucraineni care ar putea să fie forţaţi să bea apă contaminată. Nici acolo măcar nu există această problemă, pentru că în urma acestor inundaţii, ei au fost aprovizionaţi cu apă, care este sigură din punct de vedere microbiologic, aşa că această poveste a pericolului holerei care afectează litoralul românesc mie mi se pare, dincolo de faptul că este neadevărată, este deplasată”, aexplicat Alexandru Rafila.

Boala diareică, monitorizată în fiecare an

Oficialul a mai spus că, în fiecare an, începând cu data de 1 iunie, în sezonul estival, se face o monitorizare a bolii diareice acute, care include și holera.

„Nu ne referim la boala diareică, doar la holeră, sunt multe alte microorganisme care produc boală diareică. Această monitorizare săptămânală este realizată de direcţiile de sănătate publică şi de unităţile medicale, iar în zona de litoral, începând cu data de 1 iunie, DSP Tulcea şi DSP Constanţa iau probe de apă de îmbăiere, de data aceasta discutăm de apa din mare. Nu am avut niciun fel de problemă. Toată această discuţie este la nivel teoretic, nu are legătură cu situaţia din Ucraina. Una este să monitorizezi şi altceva este să creezi panică, să transmiţi mesaje care, sincer să fiu, nu înţeleg de ce au aşa de mare intensitate, pentru că pe de o parte nu sunt bazate pe realitate, iar pe de altă parte, sunt lansate de persoane care nici măcar nu cunosc cum se transmite această boală şi cum se manifestă”, a subliniat Rafila.

În plus, a argumentat ministrul, în săptămâna care s-a încheiat, nu a venit niciun fel de alertă nici de la Organizația Mondială a Sănătății și nici de la Centrul European de Control al Bolilor în legătură cu holera: „Dar întotdeauna când există inundaţii de mari proporţii într-o ţară, care afectează zeci de mii de persoane şi unde accesul la apă potabilă poate să fie discutabil, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Control al Bolilor sunt în teren şi monitorizează acest lucru. Dar de aici până la a genera o alertă în România şi mai ales un soi de isterie legată de riscurile care pot să apară atunci când te deplasezi pe litoral sau te îmbăiezi în apa de mare este foarte mare distanţă”.

Mesajul ministrului Mediului

La rândul lui, noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a convocat, vineri, o şedinţă pe tema barajul Kahovka din Ucraina, iar specialiştii au stabilit că nu există pericol pentru populaţia din România, pentru mediu sau pentru calitatea apei de îmbăiere în Marea Neagră. Parametrii înregistraţi sunt în grafic. „Luând în considerare imaginile satelitate prezentate, distanţa între gura de vărsare a Niprului şi apele teritoriale româneşti, deplasarea maselor de aer şi a curenţilor marini, temperatura şi salinitatea apei, specialiştii preconizează că riscul ca sănătatea oamenilor, a mediului ecosistemelor din acvatic sau calitatea apei de îmbăiere să fie în pericol este minim. Cu toate acestea, vom continua să monitorizăm în ritm alert toţi parametrii şi suntem pregătiţi să intervenim la cel mai mic semn de pericol”, a declarat ministrul Mircea Fechet, la finalul întâlnirii.

Reprezentanţii ministrului au precizat că s-a convenit constituirea unui grup de lucru tehnic interinstituţional care să continue monitorizările. „Astfel, ANAR împreună cu ICDM „Grigore Antipa” vor intensifica determinările fizico-chimice atât la staţiile hidrometrice de coastă, cât şi în largul Mării Negre. De asemenea, reprezentanţii INSP, împreună cu DSP Constanţa şi Tulcea, vor continua monitorizările microbiologice zilnice, pentru a identifica orice eventual risc pentru sănătate”, a mai transmis ministerul.

Miniștrii Mediului din Bulgaria și România avertizează asupra informațiilor false din spațiul public despre riscul de holeră. „Ulterior întâlnirii, ministrul Mircea Fechet a avut o discuţie bilaterală, în sistem videoconferinţă, pe acelaşi subiect, cu ministrul Mediului din Bulgaria, Julian Popov. Demnitarul din statul vecin şi-a exprimat îngrijorarea asupra apariţiei, în spaţiul public, a mai multor informaţii fără fundament, care ar putea genera un sentiment de panică în rândul populaţiei, în contextul în care şi specialiştii bulgari care monitorizează situaţia au ajuns la concluzii similare cu cele exprimate de experţii români”, a mai transmis Ministerul Mediului.Potrivit instituţiei, cei doi miniştri au convenit ca autorităţile româno-bulgare să realizeze un schimb de informaţii şi să colaboreze de fiecare dată când situaţia o va impune. „În cazul în care vor apărea elemente noi, cei doi demnitari vor relua discuţia la începutul săptămânii viitoare, în marja lucrărilor Consiliului de Mediu de la Luxembourg, la care ambii vor participa”, se mai arată în comunicat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS