Acasa Actualitate-Interna Bacalaureat 2023. Ce spun profesorii despre nivelul de dificultate al subiectelor la Română

Bacalaureat 2023. Ce spun profesorii despre nivelul de dificultate al subiectelor la Română

scris de Misu Andrei
87 Afisari

Subiectele la proba de Limba română de la Bacalaureat 2023 date astăzi la profilul Real și Tehnologic au fost de nivel mediu, în opinia profesorilor.

Subiectul al III-lea de la profilul Umanist cerea elevilor să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat de Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. Profesoara de Limba și literatura română Ruxandra Achim apreciază că nici acest subiect n-ar fi trebuit să pună în dificultate elevii:

”Și acest subiect era conform modelelor de subiecte pentru Bacalaureat, nu a fost nimic neobișnuit. Au păstrat exact ceea ce au oferit ca model de subiecte și lucrul acesta este cel mai important. Sigur că fiecare elev se va descurca în funcție de cât a învățat, dar nu se pune problema ca subiectul să le ridice dificultăți. Sunt două romane generoase, au avut de unde alege – și aici e un aspect important, faptul că li s-a oferit posibilitatea să aleagă – deci, iarăși e în favoarea elevilor”.

În opinia profesoarei, diferența la punctajul elevilor se va face la identificarea sensului corect al secvenței ”de bună seamă”, la trăsătura pe care o vor identifica în privința lui Creangă – Subiectul I5: ”Cu siguranță vor mai fi diferențe în conceperea textului argumentativ de la Subiectul IB. orice text argumentativ prezintă o serie de principii de scriere pe care elevii trebuie să le respecte și mulți uită fie să dea exemplu din text, fie să dezvolte suficient argumentele. Și, probabil diferențe vor mai fi și la Subiectul al II-lea în privința interpretării subiectului respectiv, cel al lui Vlahuță. Adică vor fi totuși locuri în care se va face diferența între cei care au învățat serios și cei care au mai puțină înclinație către așa ceva”.

Subiectele, foarte abordabile

Ruxandra Achim, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național ”I.L.Caragiale” din București, a comentat pentru ”Adevărul” dificultatea subiectelor date la profilul Real și Tehnologic. Potrivit acesteia, Subiectul I cu cerințele incluse este ”absolut abordabil. Chiar nu e dificil”.

”Subiectul al III-lea mi se pare foarte generos, în primul rând pentru că este roman. Și copiii și doresc întotdeauna roman, așa că de data aceasta a fost un subiect pe gustul lor. Eseul sigur le place și au și posibilitatea să aleagă, e un mare atuu. Subiectul al II-lea este o poezie, un rondel, o meditație asupra trecerii timpului și asupra spulberării iluziilor. Nu este inaccesibilă, dar necesită ceva experiență de analiză pe textul literar”, a comentat profesoara.

1 comentariu

Apetrea Alin 26-06-2023 - 19:08

Cum este posibil ca o profesoara sa spuna asa ceva, e bataie de joc la adresa elevilor. Acea secventa ar trebui punctata si elevilor care au avut raspunsuri similare.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult