Crește de la o zi la alta numărul cazurilor de COVID raportate, însă recomandările făcute populației, dar și măsurile impuse unităților sanitare, sunt cu mult diferite de cele din anii pandemici. Cum vor fi tratați în spital pacienții cu COVID.
Direcția de Sănătate Publică Olt a comunicat, după multă vreme, din nou numărul de infectări cu noul coronavirus, transmițând totodată și măsurile de prevenire care se recomandă pacienților, responsabililor din școli și celor din unitățile sanitare.
Conform datelor comunicate, de la începutul acestui an și până în 10 septembrie 2023 în județul Olt s-au confirmat 1.748 cazuri, 22 dintre acestea soldându-se cu deces. În luna august 2023 au fost 167 cazuri, iar în primele 10 zile ale acestei luni, 151, ceea ce indică o tendință de creștere a numărului de îmbolnăviri.
Pacienții care au decedat aveau însă și alte boli. Spre deosebire de perioada primelor valuri de infecții cu SARS-CoV-2, au lipsit cazurile de deces înregistrate la pacienți tineri sau adulți aflați la vârsta activă, fără comorbidități. Evoluția episoadelor de boală este cea specifică infecțiilor acute respiratorii, astfel că pacienții confirmați nu mai beneficiază automat de concendiu medical, ci, dacă starea le permite, pot merge la lucru, adoptând măsurile necesare pentru a limita răspândirea bolii.
Printre recomandările pe care Direcția de Sănătate Publică Olt le face populației nu se mai regăsește nici măcar purtarea măștii de protecție, ci se menționează: spălarea des pe mâini, cu apă și săpun sau cu soluții pe bază de alcool; acoperirea gurii și a nasului cu pliul cotului sau cu o batistă atunci când tușim sau strănutăm; evitarea contactului apropiat cu persoanele care tușesc sau au febră și prezentarea la medic în cazul în care constatăm febra, tușim și respirăm cu greutate.
„Nu mai există sectoare COVID organizate la nivelul unităților sanitare”
În spitale nu vor mai fi organizate sectoare speciale COVID, în schimb pacienții testați pozitiv pentru noul coronavirus vor fi izolați în cadrul secțiilor în care sunt internați.
„Bineînțeles că orice unitate sanitară aplică toate măsurile astfel încât să gestioneze creșterea numărului de pacienți infectați cu COVID 19. S-a modificat metologia de supraveghere a infecțiilor cu SARS-CoV-2, în sensul că nu mai există sectoare COVID organizate la nivelul unităților sanitare. Pacienții sunt izolați. Ei sunt testați conform definiției de caz, iar în situația în care sunt confirmați COVID, pacienții sunt izolați, se testează toți contacții, se urmărește evoluția pacientului, pacientul este tratat sub aspectul celorlalte afecțiuni acute cu care s-a prezentat la spital”, a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Angela Nicolae.
În organizarea saloanelor în care vor fi izolați pacienții testați pozitiv se ia în calcul și existența grupurilor sanitare proprii. Delicată este însă situația pacienților internați în secții ale SJu Slatina în care numărul grupurilor sanitare este și așa o problemă.
„În situația în care există grupuri sanitare, se folosesc saloane cu grup sanitar propriu pentru a organiza acest salon izolator, în situația în care nu avem grup sanitar se folosesc ploști și urinare de unică folosință”, a mai spus Nicolae, menționând însă că este doar cazul anumitor secții medicale din blocul central al spitalului, clădire pentru care nu s-au început încă lucrările de reabilitare (în cadrul proiectului de reabilitare sunt prevăzute recompartimentări, înființare de noi grupuri sanitare, relocări de secții și compartimente).
„Astăzi când vorbim nu avem infrastructura necesară pentru toate secțiile. Avem și secții unde avem rezerve cu grup sanitar, avem de exemplu la Scornicești (n. red. – unde funcționează secția externă de Pneumologie) toate saloanele prevăzute cu grup sanitar. În corpul materno-infantil, acolo unde am desfășurat lucrări de reabilitare, s-au creat foarte multe saloane cu grup sanitar, saloane cu două paturi. Sunt puține situațiile în care nu putem organiza un salon izolator în salon cu grup sanitar propriu”, a mai precizat managerul SJU Slatina.
Accesul vizitatorilor este în continuare permis
Creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 nu modifică, deocamdată, nici regulile privind vizitarea pacienților.
„Nu am restricționat accesul vizitatorilor, se face în programul de vizită. Vizitatorii erau obligați, conform regulamentului, și înainte să fie echipați cu botoși, mască și capelină, prevederile rămân, mai ales acum, având în vedere riscul epidemioogic. În funcție de evoluție situației, bineînțele vom lua și alte măsuri de pregătire a spitalului. Nu trebuie să ne gândim că vom reveni la ceea ce a fost, exclus”, a mai spus Nicolae.
Ce se întâmplă în școli
Direcția de Sănătate Publică Olt a transmis și o serie de recomandări privind măsurile de prevenție în școli.
Astfel, se recomandă intrarea pe mai multe căi de acces, pentru a reduce fluxul de elevi. Toți elevii și profesorii trebuie să se spele/dezinfecteze pe mâini imediat după intrarea în școală, înainte de intrarea în clasă. Același lucru îl vor face în pauza de masă, după utilizarea toaletei, după tuse sau strănut, se mai menționează în comunicatul DSP Olt.„Se va verifica în permanență dacă grupurile sanitare permit elevilor să-și spele și dezinfecteze mâinile. În cazul prezenței simptomatologiei respiratorii la unul din elevi sau personalul școlii, este necesară purtarea măștii până la stabilirea diagnosticului de boală”, se mai precizează în comunicatul DSP Olt..