Acasa Actualitate-Interna CCR: Legea prin care se majorează cu 40% punctul de pensie este constituţională

CCR: Legea prin care se majorează cu 40% punctul de pensie este constituţională

scris de Misu Andrei
91 Afisari

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, stabilind că actul normativ este constituţional.

Judecătorii CCR s-au pronunțat miercuri cu privire la o modificare făcută de social-democrați la rectificarea bugetului pe 2020. Decizia vine însă în contextul în care Guvernul pregătește un nou proiect de buget pentru 2021, astfel că sunt minime șansele ca pensiile să fie majorate cu 40%. O majorare cu 14% a pensiilor produce deja efecte.

Plata pensiilor pe luna decembrie se va face în avans

Legea care prevede majorarea cu 40%, declarată constituțională miercuri de CCR, va fi trimisă pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis, care poate să o retrimită în Parlament pentru reexaminare. Este de așteptat ca noua majoritate din Parlament să anuleze creșterea cu 40% a pensiilor și să păstreze creșterea de 14% stabilită anul trecut de guvernul PNL.

În 13 octombrie 2020, Guvernul sesizase Curtea Constituţională privind rectificarea bugetară care prevede majorarea pensiilor cu 40%.

Potrivit Executivului, Parlamentul „a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice”.

Parlamentul a votat, pe 22 septembrie, majorarea pensiilor cu 40%, amendament susținut de PSD la legea rectificării bugetare.

1 comentariu

?????? 13-01-2021 - 23:01

@ O speță la care Guvernul ar trebui să solicite inițiatorilor actului normativ să indice sursele de finanțare , așa cum este reglementat la votarea legilor, pentru ca inițiatorii actelor normative să își îndeplinească atribuțiile pentru punerea în aplicare a deciziei CCR referitoare la actul normativ pe care l-au inițiat și votat, ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult