Acasa Actualitate-Interna Ce au discutat liderii europeni la Consiliul European

Ce au discutat liderii europeni la Consiliul European

scris de Misu Andrei
51 Afisari

Președintele României, Klaus Iohannis a participat în perioada 23-24 martie la reuniunea Consiliului European de primăvară. Principalele subiecte de pe agenda liderilor europene au fost situația privind războiul din Ucraina, progresele pe migrație și fondurile destinate fermierilor.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 23-24 martie 2023, la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro în format extins, la Bruxelles, Regatul Belgiei. Reuniunea a debutat cu un dejun de lucru cu Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres. Liderii au continuat discuțiile, având pe agendă situația din Ucraina, Piața Unică, competitivitatea economiei europene și politica comercială, demersurile pentru garantarea securității aprovizionării cu energie la prețuri accesibile, informarea privind stadiul implementării Concluziilor Consiliului European din februarie 2023 privind migrația. Au fost trecute, de asemenea, în revistă, principalele evoluții în domeniul relațiilor externe”, arată un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, «dejunul de lucru cu Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a reprezentat un prilej de a avea un schimb de opinii cu privire la provocările globale majore precum războiul din Ucraina și consecințele acestuia, inclusiv în planul securității alimentare, schimbările climatice și îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Atât Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, cât și liderii europeni s-au referit la necesitatea unei acțiuni unite a întregii comunități internaționale în fața provocărilor actuale generate de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei și, în acest scop, a demersurilor de comunicare și sensibilizare a statelor din „Sudul Global”».

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța unității și a solidarității pentru Ucraina și a evidențiat că acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse sunt resimțite și de Republica Moldova și Georgia.

„Liderii europeni au discutat despre situația din Ucraina, cu participarea prin videoconferință a Președintelui Volodîmîr Zelenski. Consiliul European a reafirmat angajamentul ferm de a oferi în continuare sprijin puternic Ucrainei, în plan politic, economic, militar, financiar și umanitar”, Consiliul luând notă de mandatele de arestare emise recent.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS