Acasa Actualitate-Interna Ce se întâmplă cu militarii români din Mali, după lovitura de stat din această țară

Ce se întâmplă cu militarii români din Mali, după lovitura de stat din această țară

scris de Misu Andrei
85 afisari

Militarii români aflați în misiunea internațională ONU din Republica Mali (MINUSMA) sunt în siguranță și își desfășoară activitățile conform programului normal, transmite Ministerul Apărării Naționale, după ce marți această țară a fost scena unei lovituri de stat.

Preşedintele Ibrahim Boubacar Keita şi premierul Boubou Cisse au fost arestaţi de armată în urma unei revolte care a avut loc marţi, după luni întregi de proteste de stradă în instabilul stat din Africa de Vest, care se confruntă şi cu o insurgenţă a grupărilor islamiste.

Cum a reacționat comunitatea internațională la lovitura de stat din Mali

Naţiunile Unite, Uniunea Europeană, Comisia Uniunii Africane şi Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au condamnat acţiunile armatei. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut „eliberarea imediată” a preşedintelui, iar UE a condamnat tentativa de lovitură de stat care era în desfăşurare, marți, în Mali şi a respins orice schimbări anticonstituţionale. „Acesta nu poate fi în niciun caz răspunsul la profunda criză socio-politică ce a lovit Mali de câteva luni”, se menţiona într-un comunicat al UE.

Câți militari are România în Mali

Din luna octombrie 2019, România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii în Mali cu un detașament al Forțelor Aeriene Române format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult