Militarii români aflați în misiunea internațională ONU din Republica Mali (MINUSMA) sunt în siguranță și își desfășoară activitățile conform programului normal, transmite Ministerul Apărării Naționale, după ce marți această țară a fost scena unei lovituri de stat.
Preşedintele Ibrahim Boubacar Keita şi premierul Boubou Cisse au fost arestaţi de armată în urma unei revolte care a avut loc marţi, după luni întregi de proteste de stradă în instabilul stat din Africa de Vest, care se confruntă şi cu o insurgenţă a grupărilor islamiste.
Cum a reacționat comunitatea internațională la lovitura de stat din Mali
Naţiunile Unite, Uniunea Europeană, Comisia Uniunii Africane şi Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au condamnat acţiunile armatei. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut „eliberarea imediată” a preşedintelui, iar UE a condamnat tentativa de lovitură de stat care era în desfăşurare, marți, în Mali şi a respins orice schimbări anticonstituţionale. „Acesta nu poate fi în niciun caz răspunsul la profunda criză socio-politică ce a lovit Mali de câteva luni”, se menţiona într-un comunicat al UE.
Câți militari are România în Mali
Din luna octombrie 2019, România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii în Mali cu un detașament al Forțelor Aeriene Române format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM.