Acasa Actualitate-Interna Cine va plăti taxa pe carbon și ce efecte ar putea produce

Cine va plăti taxa pe carbon și ce efecte ar putea produce

scris de Misu Andrei
104 Afisari

Din toamnă va începe „ecologizarea” importurilor industriale în Europa prin aplicarea unei așa numite „taxe pe carbon”.

Mai exact, taxa pe carbon, aplicabilă importurilor de produse din industrii intens poluante, intră în vigoare de la 1 octombrie 2023. Potrivit specialiștilor EY România, pentru a-și păstra competitivi producătorii, dar și pentru a evita relocarea producției din Uniunea Europeană în țările terțe, Comisia Europeană introduce o taxă pe carbon aplicabilă importurilor de produse din industrii intens poluante, și-anume pentru producătorii de ciment, fontă, fier și oțel, aluminiu, îngrășăminte, energie electrică și hidrogen. Din 1 octombrie 2023, până în 31 decembrie 2025, se derulează o perioadă de tranziție, în care importatorii vor avea numai obligații de raportare a emisiilor încorporate în produsele importate, fără obligația de plată a vreunei taxe.

Contactat de „Adevărul”, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, a transmis: „Trebuie să precizăm că taxa se va aplica doar pentru acele entități economice care în țara de producție nu plătesc taxe de dioxid de carbon. În situația în care, în țara respectivă, este introdus un sistem prin care se achită taxa de dioxid de carbon pentru oțel, îngrășăminte etc., atunci ele nu vor achita această taxă”.

Conform specialistului, pentru cei care, în general, sunt în afara UE, acolo unde există un cadru reglementativ extrem de strict în ceea ce privește plata taxei de carbon pentru emisiile realizate, și care cumva beneficiau de un avantaj prin faptul că produsele lor erau mai ieftine, odată aduse în Uniunea Europeană, pentru aceste produse vor apărea inevitabil creșteri de prețuri, pentru că toate aceste taxe se vor duce în prețul produsului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult