Acasa Actualitate-Interna Coaliția nu se înțelege pe marile subiecte: energie, PNRR, accize, reducerea CAS

Coaliția nu se înțelege pe marile subiecte: energie, PNRR, accize, reducerea CAS

scris de Misu Andrei
98 afisari

Liderii coaliției trebuie să ia mai multe decizii importante, amânate în ultima perioadă. Discuțiile din coaliție au fost și ele amânate, după ce premierul Nicolae Ciucă a plecat cu președintele Klaus Iohannis la Chișinău. Între timp, PSD și PNL vorbesc pe două voci despre măsurile din energie, reducerea accizelor la carburanți, îndeplinirea jaloanelor din PNRR sau reducerea CAS. O ședință de coaliție a fost programată pentru această seară, după întoarcerea premierului în țară.

Miercuri ar fi trebuit să aibă loc o ședință a coaliției, iar în ședință de guvern de astăzi trebuia adoptată și Ordonanța de Urgență cu măsurile din energie. Odronanța a fost anunțată recent de prim-ministrul Nicolae Ciucă, care a spus că se va aplica pentru un an. Ședința de coaliție, însă, s-a amânat, iar în ședință de guvern nu a mai intrat OUG care reglementează plafonarea și compensarea facturilor de la 1 aprilie.

PSD critică măsurile propuse de Virgil Popescu

Un document intern al social democraților, consultat de Digi24.ro, arată contrele dintre PSD și PNL pe acest subiect.

PSD susține că schema propusă de ministrul energiei Virgil Popescu „este o suveică cu povară masivă pe buget și pe populația care nu beneficiaza de ea (nu se încadrează în plafoane)”. „Este un sistem de tip CARITAS în care populația și statul pierd, în timp ce actorii din piața de energie câștigă enorm pe baza unor prețuri speculative”, susțin social democrații.

Întrebat miercuri despre nemulțumirile legate de măsurile pe care guvernul urmează să le adopte, Marcel Ciolacu a spus că „avem anumite obiecții și le vom prezenta în Coaliție”.

„În acest moment, categoric având un preț fix, ajută populația, dar nu este o reformă structurală cum ne dorim noi. Ne-am dori să intrăm și pe fondul problemei”, a mai spus Ciolacu.

PSD estimează că acest mecanism va costa bugetul de stat aproximativ 5 miliarde de lei lunar, în total aproape 40 de miliarde de lei. Social-democrații îl acuză pe ministrul Virgil Popescu că nu a calculat niciun fel de impact în ordonanță, pentru a vedea dacă impozitele acoperă necesarul pentru a susține această schemă.

În plus, susține PSD, mecanismul românesc va cere să se garanteze stocuri de gaze de doar 30%, în timp ce Uniunea Europeană vorbește de înmagazinare de 90% în depozite până în septembrie.

În documentul intern consultat de Digi24.ro, social-democrații mai acuză liberalii că au modificat plafonul de supraimpozitare a companiilor de la 450 lei/MWh la 300 lei/MWh, în contextul în care discuțiile au fost agreate diferit în coaliție.

„Timp de 5 luni atât consumatorii casnici cât și administrația publică au implementat o schemă devenită acum inutilă – au fost achizitionate soft-uri și au fost specializati oameni – se vor efectua controale de catre Curtea de Conturi și de la alte autorități pe un mecanism ce a fost abandonat. Concluzie: E doar o schema piramidală: stimulentul de a crește speculativ prețul este consolidat. Efecte: destructurarea clasei de mijloc, criză bugetară, scăderea competitivității economiei”, mai scriu social democrații.

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a scris, într-un mesaj pe Facebook, că „colegialitatea și pragmatismul ne spun că discuțiile despre ce face Guvernul se poartă la Guvern”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult