Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis, miercuri, că România va fi protejată prin decizia Comisiei Europene de stopare a importurilor de grâu, porumb, rapiţă, floarea soarelui şi ulei de floarea-soarelui din Ucraina şi va primi suma cuvenită, indiferent dacă cele patru ţări ridică sau nu măsurile pe care le-au luat unilateral.
Oficialul a susţinut miercuri o conferinţă de presă, la o zi după ce a participat la Consiliul Agricultură şi Pescuit, de la Luxemburg.
„Uniunea Europeană a pus la dispoziție țărilor care au fost afectate (Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia) suma de 100 milioane de euro, sumă care se va acorda prin decizia Comisiei și o vom avea, în câteva zile, în dispozitivul legal, sperăm noi. De asemenea, Comisia a stabilit că se interzice importul de produse din Ucraina la următoarele: la grâu, porumb, floarea-soareloui, rapiță și la uleiul de floarea-soarelui. Aceasta a fost concluzia la care a ajuns Comisia Europeană, analizând propunerile noastre, solicitările noastre, și interpretând, din punct de vedere juridic, deciziile care se pot lua în condițiile în care le permite Regulamentul European 870, care a instituit aceste norme de liberalizare, norme care îşi au originea în acordul de asociere semnat de către Uniunea Europeană şi parafat de către toate ţările membre, acord de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina„, a precizat Daea.
Lista ar putea fi extinsă
„De la lista de cinci produse care a fost aprobată de către Comisie, țările, la care și noi am semnat la soclicitările respective, pentru că au fost solicitări comune, mai intra făina, mierea, zaharul, fructe moi, ouă, carne, lapte și produse lactate, dar și sucul de mere. Luni, am avut o videoconferință cu cei cinci miniștrii la Reprezentanța Comisiei Europene în România, punându-ne de acord și stabilindu-ne modul în care vom dialoga cu reprezentanții CE. Am spus foarte clar, toţi, că trebuie să rămânem uniţi în baza scrisorii comune pe care au semnat-o premierii pentru preşedinta Comisiei Europene. Marți, la orele 12:30, am avut videoconferință noi, cei cinci miniștrii, cu vicepreședintele Comisiei.
Domnia sa a spus așa: Da! sunt două lucruri separate. Este o situație stabilită prin voința unilaterală și rog statele membre care au luat această măsură să renunțe imediat la ea. În condițiile în care renunțati la această situație, putem continua dialogul și pentru celelalte solicitări. Solicitări care însemnau extinderea listei, termenul de aplicare și, evident, și soclicitările privind compensarea.
Comisarul a spus foarte clar – sunt două situaţii în care Româmnia trebuie să fie acoperită de deciziile Comisiei şi de aceea vă rog pe toţi, cei care aţi luat asemenea măsură să renunţaţi la ea, dacă doriţi să vă dăm sprijinul. Este condiţie esenţială şi dacă vreţi să introduceţi regula UE, ştiind că sunteţi într-o situaţie în care legea nu vă permite să luaţi asemenea decizii. România trebuie ajutată şi, în condiţiile în care nu renunţaţi, României îi dăm un alt statut şi anume o protejăm noi prin decizia CE şi trimitem banii imediat României. Aceasta a fost comunicarea vicepreşedintelui Comisiei care discutase cu o zi înainte cu premierul României”, a precizat Daea.
Ministrul a precizat că, în toată această perioadă, poziția sa a avut în vedere trei lucruri: „Pe de-o parte să explic foarte clar situația în care se află România, în al doilea rând caracterul de urgență al deciziilor pe care trebuie să le ia Comisia Europeană și, în al treilea rând, să fie România asigurată de decizii legale pentru a se opri importul. Importul la cele cinci produse, urmând ca la celelalte produse să purtăm negocieri în continuare, dar decizia pentru cele cinci produse să se ia imediat știindu-se că România este principala poartă de intrare a produselor ucrainene, stiindu-se că România este principala țară producătoare de cereale și că România este principala țară care însămânțează aceste culturi, iar procesul de însămânțare este în plină defășurare și fermierii trebuie ajutați.”
1 comentariu
In locul lor as interzice orice fel de import din Ucraina deoarece produsele or ne invadeaza pietele, sunt slabe calitatic si in acelasi timp si scumpe. De asemenea sustinerea razboiului nu este o solutie.
Comments are closed.