Acasa Actualitate-Interna Compensarea prețului la pompă al carburanților ar putea fi eliminată

Compensarea prețului la pompă al carburanților ar putea fi eliminată

scris de Misu Andrei
43 Afisari

Guvernul decide săptămâna viitoare, potrivit unor surse guvernamentale, dacă renunță la compensarea prețului la pompă pentru carburanți, după o scădere semnificativă a prețurilor.

Membrii Guvernului iau în calcul eliminarea compensării prețului la pompă pentru carburanți, în contextul în care s-a înregistrat o scădere semnificativă a prețurilor în ultima perioadă.

Potrivit unor surse guvernamentale, la începutul săptămânii viitoare, liderii din Guvern ar urma să discute și să ia o decizie cu privire la înlăturarea măsurii de compensare, existând posibilitatea reintroducerii mecanismului în cazul înregistrării unei nooi creșteri a prețurilor.

Pe 30 iunie, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede că operatorii de benzinării care vor acorda de la 1 iulie o reducere de 0,5 lei/litru de carburant vor beneficia de o compensare de 0,25 de lei/litru de la bugetul de stat. Măsura e în vigoare pe o perioadă de trei luni.

Pe 5 iulie, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că efortul bugetar pe care România îl face pentru compensarea cu 50 de bani a preţurilor la carburant este de până la un miliard de lei în decurs de trei luni, în funcţie de consum.

Totodată, la acel moment, vicepremierul Kelemen Hunor prevedea că propabil se va reveni asupra decizie după o perioadă de trei luni. „Probabil că vom reveni asupra acestei chestiuni după trei luni de zile, nu ştiu exact dacă vom suporta mai mult din buget sau nu. (…) Cu toţii am vrut mai mult„, a adăugat Kelemen Hunor, în context.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru dădea asigurări în luna august, „ca şi în cazul altor măsuri implementate de Guvern pentru protejarea cetăţenilor şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, compensarea la pompă cu 50 de bani a preţurilor la carburanţi va continua pe întreaga perioadă anunţată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii”.

Ulterior, în luna septembrie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat prelungirea măsurii de compensare până la finalul anului.

Șeful Guvernului a explicat atunci că decizia de compensare a prețurilor la combustibili „a fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care, desigur produce efecte pe întreg lanțul”.

În felul acesta, pana la sfârșitul anului, vom beneficia de aceeași măsură de compensare”, a mai informat șeful Executivului.

Decizia a fost luată inițial într-o ședință a liderilor Coaliției de guvernare. Insistențele privind prelungirea aplicării compensării de 50 de bani atât la motorină, dar și la benzină, a venit mai ales din partea UDMR, care a primit sprijinul PSD, potrivit unor surse „Adevărul”. Social-democrații au fost reticenți și în luna iunie, când Puterea a venit prima dată cu ideea compensării de 50 de bani. PSD a venit cu ideea plafonării prețurilor, stabilirea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult