Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege al PSD prin care se reduce numărul de mandate pe care le poate deține șeful Consiliului Concurenței și sunt introduse noi funcții de conducere.
Bogdan Chirițoiu, actualul șef al instituției, își va pierde mandatul în curs (al treilea). O modificare a Legii concurenței prevede că „după intrarea în vigoare a prezentei legi, Administrația Prezidențială, Camera Deputaţilor şi Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurenţei”. Prin urmare, au loc noi numiri de oameni, pe funcții bine remunerate, în condițiile în care președintele are o leafă brută de 21.840 de lei, iar un vicepreședinte de 19.760 de lei.
Plenul Consiliului Concurenței, adică oamenii din conducere, vor fi 11, nu 7 ca în prezent, pe lângă președintele și cei doi vicepreședinți fiind introduse încă patru funcții de consilieri de concurență, cu toate că erau deja patru.Un consilier de concurență este salarizat la fel ca un secretar de stat. Așadar, leafa brută este de 16.640 de lei pentru acest post, ceea ce presupune un efort financiar de 66.560 de lei lunar doar pentru această categorie.
În noua formă a legii, puterea șefului statului este diluată: „Plenul Consiliului Concurenței este organul colegial format din 11 membri si anume un președinte, 2 vicepreședinți si 8 consilieri de concurență, numiți prin hotărâre a Parlamentului la propunerea: a) Senatului – 4 membri; b) Camerei Deputaţilor – 5 membri; c) Preşedintelui României – 2 membri”, arată modificarea făcută la propunerea PSD și PNL, după cum arată amendamentul de la comisiile de specialitate.
În forma aflată încă în vigoare, numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenței se realizează de către președintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenței, cu avizul Guvernului și după audierea candidaților în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Președintele putea respinge o nominalizare, însă acum tot ce va putea face e să propună doi membri.