Acasa Actualitate-Interna Cum este afectată România de propunerea de buget

Cum este afectată România de propunerea de buget

scris de Misu Andrei
78 afisari

România este prinsă la mijloc în aceste negocieri dure între statele membre și între instituțiile europene. Președintele Klaus Iohannis va merge joi la ședința Consiliului European și conform comunicatului de presă al Administrației Prezidențiale „va pleda în continuare pentru asigurarea unei finanțări corespunzătoare pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, subliniind că țara noastră trebuie să beneficieze de alocări substanțiale pentru aceste două politici, ca instrumente menite să reducă decalajele de dezvoltare între statele membre.”

Conform proiectului de buget, România ar trebui să primească în plus 2 miliarde de euro, de la 25 la 27 de miliarde, pentru coeziune. Adică fonduri europene suplimentare pentru investiții în rețelele de transport și proiecte de infrastrutură, în proiecte de mediu sau pentru extinderea rețelelor de gaze.

În schimb, ar urma să fie tăiate fonduri de la agricultură, mai exact de la pilonul II, fonduri din care se fac investiții în ferme, pentru creșterea capacității de procesare, astfel încât să nu mai exportăm animale vii sau produse brute, ci să exportăm mezeluri, brânzeturi sau fructe procesate. La acest pilon s-a propus o reducere de la 8 la 6 miliarde de euro.

„Parlamentul European are o poziție clară de a pastra pentru coeziune și agricultură exact sumele de până acum, sumele din ultimul exercițiu bugetar. Trebuie să ne asigurăm că România obține o sumă cât mai mare și trebuie să ne asigurăm că bugetul este unul bun și pentru Uniunea Europeană”, a precizat Siegfried Mureșan.

Pentru aprobarea bugetului 2021-2024 este nevoie de unanimitate în Consiliul European și, mai apoi, de aprobarea Parlamentului European, însă negocierile se anunță, de la bun început, dificile.

Citeste si:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult