MIPE pregătește o HG în care stabilește modul cum vor fi dați banii aferenți sporului pentru munca pe proiecte cu finanțare externă, care va fi de minimum 10% și maximum 50%. De spor de până la 25% vor beneficia și o parte a aleșilor locali.
Potrivit unei hotărâri de guvern aflată în transparență publică, echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și pentru implementarea proiectelor finanțate prin Mecanismul de redresare şi reziliență, pe perioada în care îşi desfăşoară activitatea în aceste condiţii, beneficiază de o majorare a salariilor de bază, sau indemnizaţiilor de încadrare, cu până la 50%, în funcție de timpul efectiv lucrat lunar pentru activitățile proiectului. Persoanele care muncesc până la 20 de ore vor primi doar 10% majorare salarială, în timp ce, la polul opus, cele care muncesc peste 80 de ore pentru un proiect sau mai multe, 50%.
Mai precis, situația este următoarea: a) până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%; b) între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%; c) între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%; d) între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%; e) peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%. În primele 5 zile ale fiecărei luni calendaristice, în funcţie de numărul de ore efectiv lucrate în luna anterioară, conform pontajului lunar semnat de coordonatorul de proiect/managerul de proiect/şeful de proiect, se stabileşte procentul de majorare salarială acordat pentru activitatea desfăşurată în luna anterioară ca membru al „echipei de proiect”
Aleșii locali, recompensați și ei
Indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25% în funcție de numărul de proiecte aflate în implementare. Pentru un singur proiect, majorarea e de 15%, pentru două – 20%, în timp ce pentru trei sau mai multe – 25%.
De asemenea, instituțiile și/sau autoritățile publice beneficiare ale proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile sau fonduri aferente Mecanismului de redresare şi rezilienţă pot înființa posturi pentru implementarea proiectelor în afara organigramei, peste numărul maxim de posturi aprobat al instituției/autorității publice, în limita posturilor aprobate prin contractului/acordului/ordinului de finanțare semnat de către instituția beneficiară cu autoritatea finanțatoare. Sunt însă și câteva condiții: nu există suficient personal, conducătorul instituției a aprobat suplimentarea, este un proiect care justifică augmentarea numărului de posturi, iar finanțarea e asigurată de banii din acest nou priiect.
Luna trecută, Guvernul a adoptat altă HG care prevedea că bugetarii din instituțiile centrale care se ocupă cu finanțare externă primesc din start sporul de 50%, până la prima evaluare, fără a fi indicată și o perioadă de timp pentru realizarea evaluării interne. După o evaluarea negativă sporul ar urma să scadă la 25%.
De asemenea, de curând, Klaus Iohannis a promulgat o lege care permite majorarea salariilor funcționarilor publici din administrația locală, în funcție de disponibilitatea fiecărei instituții locale, până la limita salariului viceprimarului sau vicepreședintelui de CJ plus 25%.