Acasa Actualitate-Interna Dan Barna: Vrem ca săptămâna viitoare să votăm eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Dan Barna: Vrem ca săptămâna viitoare să votăm eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

scris de Misu Andrei
129 afisari

Vicepremierul Dan Barna a declarat, la Digi24, că dorește ca în această săptămână sau cea următoare Parlamentul să voteze în plen comun eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. De asemenea, acesta a spus că anul acesta va fi modificat Codul Administrativ pentru abrogarea pensiilor speciale ale primarilor.

“Poziția noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desființate. Aceasta este însă o abordare nerealistă. S-a încercat și anul trecut, teatral, de către fostul Parlament, știindu-se clar că inițiativa este neconstituțională.

Abordarea noastră este cea rațională și pragmatic realizabilă. Ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna asta sau cea următoare să ajungem la plen comun și să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, fiindcă asta se poate face, n-are probleme de constituționalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor.

În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta vom modifica Codul Administrativ, astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar că nu există un beneficiu al calității de primar, îndreptățirea la o pensie specială. Contributivitatea e un criteriu suficient.

Pentru celelalte categorii de pensii speciale, abordarea noastră este de a avea inițiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pensiile speciale de la Curtea de Conturi, pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să nu mai intrăm în clenciul pe care Curtea Consotituțională l-a punctat foarte clar, în care, datorită unui detaliu sau a unei referințe pentru o anumită categorie, toată inițiativa să fie respinsă. Bucată cu bucată, fiecare categorie, unde se poate eliminarea, unde nu este posibilă din considerentele menționate de CCR, să venim cu o schemă de impozitare de 80-90%”, a afirmat Dan Barna.

Guvernul a plafonat, printr-o OUG, pensiile parlamentarilor, ale magistraților, cele militare, ale funcționarilor parlamentari sau de la Curtea de Conturi, precum și cele ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, pensii care nu vor fi indexate cu rata inflației. De asemenea, pensiile speciale ale primarilor au fost amânate până anul viitor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult