Acasa Actualitate-Interna De ce nu au mai apărut noi variante ale coronavirusului?

De ce nu au mai apărut noi variante ale coronavirusului?

scris de Misu Andrei
67 Afisari

Fie că s-au numit Alpha, Beta, Gamma sau Delta, variantele coronavirusului SARS-CoV-2 „întrețin” pandemia de Covid-19 de mai bine de un an și jumătate. Cu toate acestea, de mai multe săptămâni, doar varianta Delta pare să persiste și nu au mai apărut noi mutații la scară largă. Doi cercetători francezi, virusologul Yannick Simonin și infecționistul Nathan Pfeiffer-Smadja, explică de ce, dar au și un avertisment: în societățile în care rata de vaccinare a populației este mică și circulația virusului este intensă, oricând poate apărea o nouă tulpină, și mai bine adaptată.

Variantele coronavirusului SARS-CoV-2 au apărut în urma unui proces de mutație naturală, comun tuturor virusurilor. Cu toate acestea, de mai multe săptămâni se vorbește doar despre varianta Delta, depistată inițial în India în urmă cu câteva luni. Potrivit Institutului de Sănătate Publică din Franța, variantele Gamma și Alpha nu au mai fost detectate în Hexagon din 14 septembrie 2021, iar Beta de la jumătatea lunii august. Varianta Delta, în schimb, persistă în Franța și este prezentă în 99,9% din cazurile nou apărute. Pe de altă parte, nu a mai fost constatată nicio nouă variantă la scară largă.

Delta „zdrobește” concurența

Deși absența unei noi variante a SARS-CoV-2 ar putea fi o surpriză, există explicații pentru această absență a mutațiilor, potrivit cercetătorilor. Prima dintre acestea este vaccinarea.

„Pentru a suferi mutații, un virus trebuie să circule mult. În Franța, deoarece populația este vaccinată, virusul circulă mai puțin”, explică Nathan Peiffer-Smadja, specialist în boli infecțioase la Spitalul Bichat din Paris. Tot datorită vaccinării, există mai puține forme severe, ceea ce menține virusul la un nivel scăzut și îi face dificilă o nouă mutație.

Un alt motiv indicat pentru a explica absența unei noi variante este transmisibilitatea foarte mare a tulpinii Delta. „Ar fi nevoie de o variantă și mai transmisibilă pentru a înlătura Delta, ceea ce nu este cazul în prezent”, spune Nathan Peiffer-Smadja.

Această observație este împărtășită și de Yannick Simonin, un virusolog specializat în virusuri emergente. „Varianta Delta este atât de contagioasă, încât zdrobește concurența. Nu există nicio altă variantă care să fi reușit să o înlocuiască”, explică cercetătorul, lector la Universitatea din Montpellier.

Potrivit lui Yannick Simonin, absența unui mutații apărute la varianta Delta poate fi explicată și prin capacitatea limitată de a suferi mutații a acestei tulpini, după cum a arătat secvențierea ei genetică, relatează Ouest-France.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS