Declarație șocantă a conducerii Academiei Române: sustine teoria conspiratiei si un flas OMS | Ziua Veche
Acasa Actualitate-Interna Declarație șocantă a conducerii Academiei Române: sustine teoria conspiratiei si un flas OMS

Declarație șocantă a conducerii Academiei Române: sustine teoria conspiratiei si un flas OMS

scris de Misu Andrei
87 afisari

Conducerea Academiei Române a emis, joi, un comunicat surprinzător, în care susține că implementarea tehnologiei 5G în România „fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației”, susținând astfel teoriile conspirației vehiculate pe rețelele sociale pe această temă. Mai mult, Academia Română susține, în mod fals, că OMS ar fi clasificat tehnologia drept posibil carcinogenă. În realitate, OMS a subliniat că nu există dovezi științifice privind un pericol asupra sănătății. 

„Atragem atenția că expunerea populației la radiația de radiofrecvențe de mare putere în Europa și, implicit, în țara noastră este deja o temă de dezbatere în lumea științifică la nivel mondial. Astfel, oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții.

Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului și alte autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om. În mod concret, radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm, precum și la nivelul păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului. Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie și probleme ale procesului de învățare, tulburări neurologice.

Astfel, considerăm că, înainte de a introduce în funcțiune sistemul 5G, este absolut necesară o analiză științifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătății oamenilor, cât și stabilirea standardelor de expunere maximă totală. În acest context, readucem în atenție Rezoluția 1815 din 2011 a Consiliul Europei, care precizează că: „se iau toate măsurile rezonabile pentru a reduce expunerea la câmpuri electromagnetice, în special la radiofrecvențele din telefoanele mobile, în particular a copiilor și tinerilor ce par a fi expuși riscului de tumori ale capului“ și solicită menținerea la „cel mai scăzut nivel cu putință“ (principiul ALARA) în ceea ce privește timpul de expunere, distanța și ecranarea”, se arată în comunicatul semnat de Biroul Prezidiului Academiei Române și publicat pe site-ul instituției.

OMS: „Nu se anticipează nicio consecință asupra sănătății publice”

În realitate însă, OMS nu a susținut că tehnologia ar fi dăunătoare sănătății. Dimpotrivă, pe site-ul instituției, sunt publice precizările despre lipsa dovezilor științifice care să susțină teoriile conspirației.

„Până astăzi, după multe cercetări efectuate, nu s-a identificat nicio asociere între expunerea la tehnologiile wireless și efecte negative asupra sănătății. Concluziile au fost formulate pe baza unor studii efectuate în legătură cu întregul spectru radio, dar, până acum, doar câteva studii au fost elaborate în legătură cu frecvențele folosite de 5G. Încălzirea țesuturilor este principalul mecanism de interacțiune între câmpurile de radiofrecvență și corpul omenesc. Nivelurile de expunere la radiofrecvențele tehnologiilor actuale sunt neglijabile din punct de vedere al efectelor asupra temperaturii corpului omenesc. Cu cât frecvența crește, cu atât mai mică este posibilitatea penetrării în țesuturile umane, iar absorbția energiei devine mai limitată pe suprafața corpului (piele și ochi). Având în vedere că expunerea generală rămâne sub limitele acceptate la nivel internațional, nu se anticipează nicio consecință asupra sănătății publice”

Ce spune INSP

Institutul de Sănătate Publică din România susține, de asemenea, că noua tehnlogie nu implică riscuri pentru populație.

„Expunerea populației la câmpuri electromagnetice (în care sunt incluse și frecventele folosite la tehnologia 5 G) este reglementată, atât la nivel internațional cât si național. În România, expunerea populației la câmpuri electromagnetice este reglementată prin Ordinul Ministrului Sănătații Publice nr. 1193 din 29.09.2006, „Normele privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz”. Aceste norme au fost publicate în Monitorul Oficial al Romaniei nr. 895 din 03.11.2006 și transpun integral prevederile Recomandării 519/1999 a Consiliului Uniunii Europene.

Aceste norme asigură protecția populației generale față de expunerea la câmpuri electromagnetice prin utilizarea unor limite de expunere de aproximativ 50 ori mai mici decât valorile de prag pentru aparția efectelor dovedite ale acestor câmpuri.  Sursele de câmpuri electromagnetice din viața de zi cu zi sunt variate și au caracteristici diferite (frecvențe, putere etc): antene radio-tv, antene de telefonie mobila, internet, aparatura electrocasnică etc. Fiecare din aceste surse contribuie la nivelul electromagnetic de expunere al unei persoane.  Se considera ca prin respectarea nivelurilor de expunere din Ordinul MS 1193/2006, nu vor exista efecte negative asupra sănătății.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult