Acasa Actualitate-Interna Descărcarea certificatului verde de vaccinare se va face de pe un portal securizat al STS

Descărcarea certificatului verde de vaccinare se va face de pe un portal securizat al STS

scris de Misu Andrei
149 Afisari

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat, joi, că certificatul verde de vaccinare, care va fi lansat la nivel european la începutul lunii iulie, va fi disponibil și în România începând cu această dată. El a precizat că procedurile sunt în curs de finalizare, iar STS va pune la dispoziție un portal securizat, de unde românii vor putea descărca certificatele. Codul QR va garanta veridicitatea documentului, a mai spus Baciu.

Modelul certificatului verde digital al UE. Foto: Facebook/Andrei Baciu

”Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european s-a creat acest certificat digital european privind COVID.  A venit sezonul estival, situația epidemiologică s-a îmbunătățit, grație vaccinării, astfel că s-au putut ridica diversele restricții și s-au intensificat activitățile de turism, care vor veni la pachet cu o creștere a mobilității. Certificatul va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a declarat Andrei Baciu.

„Vom avea un site, o platformă securizată, unde putem crea un cont și primim pe mail un link de unde putem descărca acest certificat”, a mai precizat vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Andrei Baciu.

Acesta a explicat că certificatul va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane:

  • persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19
  • persoane care au trecut prin boală – prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat
  • absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ

În ceea ce privește felul în care va fi prezentat la punctele de frontieră, Baciu a precizat că este valabil atât în format digital, cât și pe hârtie.

„Îl putem prezenta la punctul de trecere vamală pe hârtie sau pe telefon. Va avea acest cod QR care va fi scanat și care va garanta autenticitatea documentului”, a explicat secretarul de stat.

Certificatul COVID a fost propus de Comisia Europeană pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, certificatul va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma infectării.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS