Acasa Actualitate-Interna DOR. O nouă etichetă va garanta originea produselor alimentare românești

DOR. O nouă etichetă va garanta originea produselor alimentare românești

scris de Misu Andrei
39 afisari

Vești bune pentru clienții aflați în căutarea produselor alimentare pur românești. O etichetă specială ne va garanta originea autohtonă a mezelurilor, conservelor sau a oricărui alt produs realizat cu materie primă din țara noastră. Produsele cu marca „DOR”, adică, „De Origine România” vor fi mai scumpe, sunt de părere atât producătorii din industria alimentară cât și consumatorii. Inițiativa este încă în stadiu de proiect de lege în Parlament.

mezeluri

Produsele agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi îndeplinesc anumite condiţii ar putea fi etichetate cu denumirea „De Origine România”, prescurtat: „DOR”. Viitoarea etichetă ne va ghida mai ușor spre produsele agroalimentare exclusiv românești din magazine.

Producătorii care vor solicita eticheta DOR ar trebui să demonstreze că toate ingredientele folosite provin din țara noastră. Exact aici va fi și cea mai mare problemă, spune un investitor din industria cărnii. Buzoianul Constantin Frusinoiu produce cârnați proaspeți și uscați pentru băcănii din toată regiunea. Spune că pentru acest sortiment, de exemplu, nu va va avea cum să întrunească toate criteriile.

„Proiectul teoretic este foarte bun; practic este aproape imposibil de implementat la anumite sortimente, cum sunt cârnații. În primul rând, e bine de știut că nu avem o fabrică de mațe românești. Piața este China, Pakistan, India”, spune Constantin Frusinoiu, producător de afumături din Buzău.Produsele agroalimentare etichetate cu denumirea vor fi unele de nișă, mai crede producătorul buzoian de mezeluri. Asta, deoarece vor fi mult mai scumpe decât variantele necertificate DOR, materia primă din Uniunea Europeană fiind mai accesibilă la preț. Carcasa de porc din România, de exemplu, este și cu cinci lei mai scumpă decât cea din fermele românești. Păsările, la fel, iar vita este aproape de negăsit.

„Toate, și porcul, și vita, și oaia, și condimentele, o să fie cu cel puțin 50 la sută mai scumpe decât cele care sunt de import. Dincolo au subvenții foarte mari, au abatoare imense, crescătorii imense, subvenții de la stat și nu putem concura cu Germania, Spania, Polonia”, declară Constantin Frusinoiu.

Inițiativa legislativă inițiată de Florian Emil Dumitru, deputat PNL, a fost semnată de peste 80 de parlamentari liberali. Aceștia sunt convinși că proiectul va satisface atât interesele producătorilor autohtoni, cât și pe cele ale consumatorilor. Spun de asemenea că cerificarea DOR  va fi și un motiv de mândrie naţională.

„Supermarketurile au nevoie de astfel de produse care să fie etichetate conform și să poată să genereze campanii de promovare a produselor locale. România poate să producă măcar pentru consumatorul local hrană de calitate. Probabil că va fi o schemă de ajutor de stat pentru a susține activitatea de etichetare, ambalare, sortare”, a declarat Florian Emil Dumitru, deputat PNL.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult