Acasa Actualitate-Interna Dosarul „Spiru Haret” | Pentru diplome erau oferite ceasuri, bani sau bidoane de vin și țuică

Dosarul „Spiru Haret” | Pentru diplome erau oferite ceasuri, bani sau bidoane de vin și țuică

scris de Misu Andrei
198 afisari

Frauda cu diplomele de la „Spiru Haret” obţinute în schimbul şpăgii ar fi început în 2012, spune DIICOT. Conducerea universităţii ar fi facilitat obţinerea de diplome şi promovarea examenelor în schimbul unor sume de bani, ceasuri de lux şi chiar bidoane de 5 litri de vin, scrie Monitorul Justiției, potrivit Mediafax.

Referatul procurorilor DIICOT (pentru propunerea arestului preventiv) arată că „vasta activitate infracţională” din cadrul instituţiei de învăţământ era condusă de unul dintre cei şase prorectori ai universităţii, Eduard Ionescu, aflat în funcţie din 2011, potrivit Monitorul Justiției.

Acesta facilitat promovarea frauduloasă de către foarte mulţi studenţi/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/şi examene restante cât și fraudarea inclusiv a sesiunilor de licenţă și master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.

La schimb, prorectorul Ionescu primea sume de bani cuprinse între câteva sute şi câteva mii de euro (convorbirile interceptate confirmă şi sume de 2.000 de euro primite de la un singur student), dar şi telefoane sau ceasuri de lux.

Mai mult, în maşina prorectorului ajungeau, prin „portiera dreapta-spate, bagaje, sacoşe şi bidoane de 5 L”, spun procurorii DIICOT.

Interceptare: Iarna îi taie un porc, patruzeci de litri de vin, douăzeci de litri de ţuică, și 1.500 de euro, în afară de taxa pe care o plătește

Exemplificare convorbire telefonică, preluată din referatul DIICOT, a tatălui unuia dintre proaspeţii licenţiaţi, cu privire la o împrejurare din timpul examenului scris de licenţă: „… iarna îi taie un porc, treizeci de litri de vin, douăzeci… patruzeci de litri de vin, douăzeci de litri de ţuică. Pe an, în afară de taxa pe care o plăteşte mai plăteşte încă 1.500 de euro, bani pe care……. Îs douăzeci de profesori… îs douăzeci de materii… la care ea tre’ să treacă tot timpul. Ce le dai la ăia… pe anual?”, spunea tatăl unei studente licenţiate la Spiru Haret.

Ancheta procurorilor a relevat că astfel de practici erau întâlnite încă din 2012 sau chiar mai devreme, existând chiar situaţii când studenţii, viitori licenţiaţi, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat la susţinerea examenelor la materiile şi disciplinele respectivelor facultăţi.

În sursa citată se arată că studenii beneficiau, din partea prorectorului, chiar de procurarea şi întocmirea lucrărilor de licenţă/ disertaţie, documentele fiind furnizat pe e-mail, cu câteva zile, maxim o săptămână, înainte de susţinerea lucrării în faţa comisiei de specialitate din cadrul Universităţii Spiru Haret.

Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de însăşi întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultăţii, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licenţă, o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză, arată procurorii DIICOT.

1 comentariu

sabinA 19-12-2019 - 20:37

Cred ca nu exista Instituie neatinsa de Coruptie. Nu am incredere in SRI si Loteria romana dar Dumnezeu mi-a dat intelepciunea sa le evit. Cred ca a venit timpul ca un job sa se liciteze….sa aiba acces cei care au bani la el….de ce sa-l ia un fiu de secu cu 5.000 cand un taran cu oi ofera 50.000 ..desigur discutia este….plictisitoare ..insa odata trebuie sa terminam cu clanurile !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult