Acasa Actualitate-Interna E oficial. 6 și 7 ianuarie, zile libere nelucrătoare

E oficial. 6 și 7 ianuarie, zile libere nelucrătoare

scris de Misu Andrei
80 Afisari

Președintele României a semnat decretul de promulgare prin care 6 și 7 ianuarie devin zile nelucrătoare. Primul an când acestea vor cădea în timpul săptămânii, nu în weekend, e 2025

Parlamentul a decis, în urma votării unui proiect de lege din 15 februarie, noi zile libere pentru angajați, acestea fiind 6 și 7 ianuarie. Mai precis, Sărbătoarea Botezului Domnului (6 ianuarie) și Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie) ar urma să fie libere legale. Însă aplicarea lor, în mod practic, va avea loc nu din 2024, pentru că anul următor aceste zile cad sâmbăta și duminică, ci din 2025, când acestea vor fi în zilele de luni și marți. Așadar, în 2025 va fi primul weekend prelungit la început de an.

Românii vor avea 15 zile libere în 2023: 12 vor pica în timpul săptămânii, iar celelalte trei vor fi în weekend. Așadar, la anul vor fi 17 libere legale. Însă, din acestea, doar zece vor fi în timpul săptămânii, pentru că sărbători precum Ziua Copilului (1 iunie), Sfântul Andrei (sâmbătă) sau Ziua Națională a României (duminică) o să pice în weekend.

În cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților au fost și dispute, în special între USR și AUR. USR a susținut că nu există niciun impact al acestor proiecte de lege care tot acordă zile libere. Pe de altă parte, un reprezentant al AUR a subliniat că deși este un proiect „politicianist” al Puterii, România în continuare nu are suficiente zile nelucrătoare care să cinstească sfinții. Mai mult, a îndemnat Guvernul la adoptarea unei doctrine conservatoare.

Recuperarea liberelor legale care cad în weekend

Pe ordinea de zi a Comisiei de muncă din 14 februarie  a mai fost un proiect de lege inițiat de zeci de liberali plus doi social-democrați (printre care și liderul de grup, Alfred Simonis), care ar permite recuperarea cu o zi liberă dacă o zi nelucrătoare legală se întâmplă să cadă în weekend și astfel să fie pierdută. „Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situația în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă și duminică, zilele libere se acordă în zilele care succed celor de repaus săptămânal”, prevede singurul amendament de modificare a Codului Muncii. Proiectul a fost amânat pentru o ședință ulterioară.

Surse PNL din Comisia de muncă de la Cameră susțin că probabil inițiativa va primi aviz pozitiv săptămânile următoare.

Ziua de naștere, liberă și plătită

Un proiect prin care se propune ca persoanele salariate să primească liber cu ocazia zilei de naștere a fost depus în Parlament de mai mulți senatori. Propunerea completează articolul 139 din Legea nr. 53/2003 din Codul Muncii.

Potrivit expunerii de motive, „acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi își serbează ziua de naștere, contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta își desfășoară activitatea, de stat sau privat”.

Senatorii arată că salariatul, prin acordarea unei zilei libere, poate contribui „la încasările, din taxe și impozite, la bugetul de stat ori cel local”, în condițiile în care acestuia i se poate oferi posibilitatea de a achiziționa servicii turistice.

1 comentariu

DomnuRoz 06-03-2023 - 00:17

S-au rezolvat toate problemele tarii… asta mai era de rezolvat

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS