Acasa Actualitate-Interna Eduard Novak, acid cu România la plecare: „Suntem o națiune bolnavă!“

Eduard Novak, acid cu România la plecare: „Suntem o națiune bolnavă!“

scris de Misu Andrei
60 Afisari

Eduard Novak a declarat, joi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia încheierii mandatului de ministrul al Sportului, că dispariţia Ministerului Sportului reprezintă o măsură drastică în condiţiile în care România este o „naţiune bolnavă„, având un procent ridicat de obezitate în rândul populaţiei şi un număr foarte mic de practicanţi de sport.

Foto: Facebook/ Guvernul României

El susţine că transformarea Ministerului Sportului în agenţie de sport este o greşeală făcută în cadrul reformei guvernamentale, nefiind de acord cu afirmaţia „politicul îngroapă sportul„.

Sunt puţin emoţionat, bine aţi venit la ultima conferinţă de presă a Ministerului Sportului. Trebuie să spun cu părere de rău această frază, dar este adevărată. Dispariţia Ministerului Sportului este o măsură drastică pentru sport. În condiţiile în care sportul în România este fragmentat pe cinci ministere plus COSR, această pierdere de nume poziţionează sportul românesc foarte jos şi cred că e aproape imposibil să îşi ducă la bun sfârşit toate proiectele în viitor. Ştiu că azi multe federaţii se gândesc doar la bugetele lor, dar noi ne gândim la sportul românesc în întregime, la organizarea lui. Pentru că sportul românesc nu înseamnă doar medalii olimpice. Azi suntem ţara cu cel mai mic procent de sport de masă din Europa, 5%, de asemenea suntem ţara cu cel mai mare procent de obezitate… deci avem nişte carenţe care ar trebui corectate. Suntem o naţiune bolnavă. Deci prin sport nu vorbim despre 15-20 de medalii olimpice, vorbim despre copiii noştri, de sănătatea lor. Şi dacă noi plasăm sportul sub orice altă formă de organizare, nu văd cum va avea puterea de a implementa proiectele importante. N-aş spune că politicul îngroapă sportul. Eu în cei doi ani şi ceva am încercat să vorbesc pe toate canalele despre importanţa acestui minister, să conving politicul, dar într-o reformă guvernamentală se mai fac şi greşeli„, a spus ministrul.

Eu mă simt onorat că în timpul mandatului meu am reuşit să denumim acest minister, Ministerul Sportului, pentru că atunci când l-am preluat se numea Ministerul Tineretului şi Sportului. Eu sper că m-am ridicat la nivelul aşteptărilor… sigur că am făcut şi greşeli, pentru că sunt şi eu un om. Însă intenţia a fost mereu cea mai bună pentru toată lumea. Vreau să mulţumesc colegilor din Guvern şi tuturor celor care au sprijint acest minister al Sportului. A fost o onoare să conduc sportul românesc, timp de doi ani şi jumătate cât a fost acest mandat. Când l-am preluat, am dorit să fiu ministrul care aduce ceva nou, căruia să nu îi fie frică în a intra în problemele interne ale federaţiilor şi în a crea un sistem de finanţare pragmatic bazat pe performanţă. Regret că după toate eforturile noastre pentru repoziţionare a sportului ca prioritate naţională, sportul s-a blocat în această reorganizare şi îi ia din putere, din vizibilitate şi din importanţă în pragul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024„, a adăugat Novak.

Strategia Naţională pentru Sport reprezintă cea mai importantă realizare a mandatului său. „Prima realizare este Strategia Naţională pentru Sport, un document istoric, care va fi reţeta de succes a sportului românesc dacă va fi aplicată. O să urmăresc personal cum va fi implementat acest document. Apoi proiectul Hercules dedicat copiilor, proiectul ‘România, be active’, ordinul de ministru privind obligativitatea folosirii a 40% sportivi români, sistemul de finanţare transparent prin care pentru unele sporturi chiar s-au triplat bugetele sau redenumirea bazelor sportive. De asemenea, am reuşit cu sprijinul UDMR să creştem bugetul Ministerului Sportului cu 25% în doi ani, am dublat premierea sportivilor după Jocurile Olimpice şi Paralimpice 2020 şi am majorat cu 50% a cuantumului premierilor la sporturile olimpice. Şi toate deciziile noastre din ultimii doi ani şi jumătate au fost în baza strategiei„, a explicat el

1 comentariu

Laviniu 16-06-2023 - 16:54

Remarca lui Eduard Novak, în care descrie România drept o națiune bolnavă, este un apel la introspecție și la conștientizarea problemelor cu care se confruntă țara noastră. Într-adevăr, avem numeroase provocări în domenii precum sănătate, educație sau infrastructură. Totuși, este important să ne concentrăm și pe aspectele pozitive, pe resursele și potențialul pe care le avem. Prin implicare activă, solidaritate și luare de măsuri colective, putem construi o națiune mai puternică și mai sănătoasă. E nevoie de acțiuni concrete pentru a aduce schimbarea și a ne transforma potențialele vulnerabilități în oportunități de dezvoltare.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult