Elevii și părinții nu sunt de acord cu propunerea cultelor ca materia Religie să fie probă de Bacalaureat.
După ce mai multe culte religioase din România solicită ca Religia să fie introdusă la Bacalaureat ca probă de examen, la alegere, la fel ca alte discipline din trunchiul comun, asociațiile de părinți și elevi au respins rapid propunerea.
„Propunerea BOR şi a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege ca materie de examen la Bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinţilor/elevului şi parte din trunchiul comun al programei şcolare este logică şi justificată de realitate”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu. Iulian Cristache, președintele Federației Părinților, este categoric atunci când spune că nu este de acord cu un astfel de demers.
„Este o glumă. Nu are ce căuta materia Religie la Bacalaureat. Utilizarea Religiei ca disciplină la examenul de Bacalaureat ar putea discrimina elevii care nu urmează o anumită religie sau care sunt atei. Poate fi numai una dintre portițele de a obține o medie mai mare la examen. Religia s-ar putea impune ca materie de Bacalaureat la liceele cu profil teologic, dar nimic mai mult. Rolul Religiei în școală este cu totul altul, nu de a ajunge materie de examen. Profesorii de Religie ar trebui să transmită valorile și etica, să încurajeze respectul și toleranța față de diferitele religii și culturi, să promoveze înțelegerea și dialogul inter-religios. Și aici avem ceva probleme dacă ne gândim că sunt profesori care le spun copiilor «Dacă nu țineți post ajungeți în iad!». În plus, Religia ar trebui să fie învățată într-un mod critic și obiectiv, fără a fi folosită pentru a justifica prejudecăți sau discriminare”, a declarat pentru „Adevărul” Iulian Cristache, care a mai precizat că este creștin ortodox.
Și Miruna Croitoru, președinte al Consiliului Național al Elevilor, merge cam pe aceleași principii și spune că organizația din care face parte nu este de acord cu introducerea materiei Religie la Bacalaureat. „Mai mult, vorbim de o materie care are un caracter opțional. Tocmai din acest motiv, ca un comentariu la Legile educației, noi am cerut ca la Religie să nu se mai pună note, să nu se mai încheie medii, iar elevii să fie evaluați prin intermediul unor calificative. La materia Religie se transmit valori și nu se verifică în niciun caz competențe”, a precizat Miruna Croitoru.
73% dintre elevi frecventează cursurile de Religie
Reamintim că mai multe culte religioase din România solicită ca Religia să fie introdusă la Bacalaureat ca probă de examen, la alegere, la fel ca alte discipline din trunchiul comun. Propunerea vine în contextul noilor legi propuse de Ministerul Educației, ce urmează să fie aprobate în Guvern pe 23 martie. Părinții și elevii par să cadă de acord și resping categoric propunerea.
În prezent, disciplina este opțională, parte a trunchiului comun, dar părinţii și tutorii elevilor minori, precum și elevii majori participă la ora de Religia printr-o cerere scrisă, în care precizează şi numele cultului solicitat. Această posibilitate a apărut din 2015, în urma deciziei Curții Constituţionale ca părinţii să depună cerere pentru ca elevii să participe la această oră. Altfel, ei nu sunt obligați să o facă.
Datele de la Ministerul Educației arată că, în anul școlar 2022-2023, 2,1 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane frecventează ora de Religia. Adică 73% dintre părinți au ales pentru copiii lor această materie.
„Propunerea BOR şi a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege ca materie de examen la Bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinţilor/elevului şi parte din trunchiul comun al programei şcolare este logică şi justificată de realitate”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu. Pe de altă parte, teologul Paul Palencsar arată că nu este o problemă dacă elevii vor avea posibilitatea să aleagă Religia la Bac, mai ales că sunt elevi care participă și la olimpiadele de profil. „Atât timp cât nimeni nu este obligat să dea examen, și Religia rămâne o opțiune, nu se va schimba nimic în opinia mea. Rămâne o opțiune, la fel cum credința în Dumnezeu este o alegere”, a spus Palencsar.