Acasa Actualitate-Interna Europarlamentarul Victor Negrescu, despre Schengen: Responsabilii din Guvern să iasă din defensivă și să întreprindă toate demersurile necesare

Europarlamentarul Victor Negrescu, despre Schengen: Responsabilii din Guvern să iasă din defensivă și să întreprindă toate demersurile necesare

scris de Misu Andrei
11 afisari

Europarlamentarul Victor Negrescu a prezentat demersurile pe care le-a întreprins la începutul acestui an în vederea aderării României la Schengen și i-a îndemnat pe responsabilii din guvern să „iasă din defensivă”.

Președintele PE: Romȃnia meritǎ să fie în Schengen

„Pentru atingerea acestui obiectiv important pentru țară, trebuie să abordăm aderarea României la spațiul Schengen cu mai mult profesionalism și curaj. Ceea ce facem, ca țară, în aceste prime luni ale anului este esențial pentru a reuși să atingem acest deziderat până la alegerile europene din anul 2024”, susține Negrescu, într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul PSD susține că i-a solicitat comisarului social-democrat Ylva Johansson să susțină aderarea României la întâlnirea informală a miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne, forul care este îndreptățit să adopte o decizie cu privire la extinderea spațiul de liberă circulație. De asemenea, acesta i-a mulțumit ministrului grec de interne pentru sprijinul oferit în ceea ce privește aderarea României.

Victor Negrescu a contactat mai mulți oficiali din Suedia, Olanda, Austria și Spania în vederea atingerii obiectivului de aderare la Schengen.

„Am contactat oficialii din Suedia pentru a solicita ca aderarea României la spațiul Schengen să rămână un subiect prioritar pe agenda europeană. Trebuie demarate, odată cu terminarea alegerilor locale, negocieri moderate de preşedinția suedeză cu Austria şi statele reticente. Am fost în contact cu oficiali din Olanda pentru a ne asigura că veto-ul aplicat Bulgariei nu mai împiedică aderarea României la spațiul Schengen. Trebuie să ne asigurăm că veto-ul Olandei nu va bloca România, fiind direct implicați în sprijinirea Bulgariei.

Am intrat în contact cu reprezentanți din mediul politic și cu reprezentanți ai sectorului nonguvernamental din Austria pentru a încerca o schimbare de poziționare din partea guvernului de dreapta austriac. Trebuie demarată o campanie de lobby şi advocacy în Austria pe lângă toți cei care pot influența decizia. Am discutat cu reprezentanți ai executivului spaniol, care urmează să preia Președinția Consiliului UE, și vom efectua o vizită de lucru la Madrid. Contactele instituționale cu Spania trebuie intensificate”, susține social-democratul pe Facebook.

De asemenea, acesta a propus o „amplă consultare între cei interesați de definirea unei strategii naționale privind aderarea la spațiul Schengen întrucât subiectul nu trebuie politizat, iar toate competențele trebuie folosite în interesul României”. O altă propunere a europarlamentarului face referire la „o  coordonare și o colaborare mai bună cu partenerii din Bulgaria pentru a face demersuri comune, întrucât scenariul decuplării a fost ratat, iar țara vecină pare să aibă o abordare mai incisivă”, precizând necesitatea unor discuții și cu autoritățile din Croația.

„Am scris președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru a solicita folosirea tuturor mijloacelor legale posibile, inclusiv atacarea la Curtea de Justiție a UE a veto-ului aplicat de Austria împotriva aderării României la spațiul Schengen. Trebuie folosite toate mijloacele existente pentru a pune presiune în vederea adoptării unei decizii.  Am sprijinit petiția inițiată de români privind atacarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a deciziei privind refuzul aderării la spațiul Schengen. Aceasta urmează să fie dezbătută în comisia de resort a Parlamentului European în luna martie. Cetățenii trebuie implicați direct şi ascultați mai mult”, susține Negrescu.

Europarlamentarul PSD susține că pentru ca toate aceste inițiative să ducă la îndeplinirea principalului obiectiv al României este „esențial ca la nivel național să fie menținută stabilitatea coaliției guvernamentale, iar responsabilii din Guvernul României să iasă din defensivă și să întreprindă acum, la începutul anului, toate demersurile necesare pentru a menține acest subiect pe agenda europeană”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult