Regele Charles și-a început vineri, 2 iunie, vizita de cinci zile în România. Evenimentul reprezintă o dublă premieră, având în vedere că este prima sa călătorie externă în calitate de monarh și prima vizită a unui monarh al Marii Britanii în România.
După ce a ajuns în România, monarhul britanic a fost primit la Palatul Cotroceni cu onoruri militare, fiind intonate imnurile celor doua state. Regele Charles a salutat Garda de Onoare în limba română după ce i-a cerut ajutorul în acest sens președintelui Iohannis.
După ceremonie, monarhul a avut o întrevedere cu președintele României, iar ulterior ar fi avut o discuție privată cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
Președintele PSD a avut o discuție privată cu Regele Charles, ocazie cu care acesta l-a asigurat pe monarhul britanic de dorința României de a conserva tradițiile și de a proteja diversitatea naturală și culturală.
Între timp, Regele Charles era așteptat într-o altă sală de aproximativ 300 de persoane dintre care autorități ale statului, reprezentanții societății civile și ai Corpului Diplomatic.
Printre cei care au participat la ceremonia oficială de la Cotroceni se numără membri ai cabinetului Ciucă, printre care Adrian Câciu sau Florin Spătaru, dar și primarul Capitalei, Nicușor Dan. De asemenea, printre invitați au fost reprezentanți ai MAI, cum este Raed Arafat și Bogdan Despescu.
Regele a intrat în sala în care a fost ținuta ceremonia în aplauzele celor prezenți, iar cei doi oficiali au ținut câte un discurs, declarațiile fiind ascultate cu interes de public.
Discursul monarhului a fost apreciat, dar fiind că publicul a aplaudat la finalul declarațiilor timp de aproximativ un minut.
Ulterior, Regele Charles a salutat reprezentanții bisericilor, începând cu Patriarhul Daniel. Au urmat premierul Nicolae Ciucă și fostul președinte Emil Constantinescu, care a primit o atenție specială din partea monarhului britanic.
Regele Charles a avut o solicitare în timpul ceremoniei de primire organizată la Palatul Cotroceni. Monarhul britanic a cerut să îl cunoască pe directorul SRI.
Suveranul britanic i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să îi faciliteze o întâlnire cu directorul SRI, Eduard Hellving: „Vreau să îl întâlnesc ca să îi strâng mâna”.
Regele Charles i-a mulțumit directorului SRI pentru buna cooperare și relațiile dintre instituția pe care o conduce și serviciile britanice. De asemenea, suveranul britanic a apreciat și cooperarea în privința problemelor legate de războiul din Ucraina, potrivit Digi24.
Discurs plin de dragoste pentru România
Regele Charles al III-lea a avut cuvinte doar de apreciere la adresa României, țara unde a zis că se simte ca acasă, vorbind despre modul cum s-a dezvoltat în ultimii 25 de ani, de când vine constant.
„Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând România. Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase și generozitatea arătată organizând recepția”, au fost cuvintele de început ale discursului ținut de Regele Charles.
„Am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea”, a subliniat Regele Charles. Regele a recitat și din poezia lui Mihai Eminescu „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”: „Țară de glorii, țară de dor”.
Vizită de 5 zile în România
După întrevederea de la București, va începe turneul său transilvănean, Regele Charles urmând să ajungă la proprietățile sale de la Valea Zălanului, comuna Malnaș, în județul Covasna.
Vizita la Viscri, în județul Brașov, unde deține mai multe proprietăți, va avea loc marți, 6 iunie, ultima zi a șederii regelui Marii Britanii în România, au precizat surse pentru Europa Liberă. Itinerariul detaliat al vizitei sale nu este însă cunoscut.
Regele Charles se va deplasa în România cu mașina. Inițial era vorba ca acesta să folosească un elicopter pentru a evita aglomerația.