Acasa Actualitate-Interna Florin Cîțu: Am reușit imposibilul. Investițiile nete în economie au crescut în 2020

Florin Cîțu: Am reușit imposibilul. Investițiile nete în economie au crescut în 2020

scris de Misu Andrei
77 afisari

Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 106,195 miliarde de lei în 2020, în creştere cu 0,1%, comparativ cu anul 2019, conform datelor provizorii publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). „Am reușit imposibilul!”, a scris pe pagina de Facebook premierul Florin Cîțu.

Potrivit sursei citate, creştere s-a înregistrat la lucrările de construcţii noi cu 9,3%. Scăderi s-au înregistrat la alte cheltuieli cu 10,5% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 8,8%.

În trimestrul IV 2020, comparativ cu trimestrul IV 2019, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 0,6%, declin înregistrat la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 14,5% şi la alte cheltuieli cu 8,8%. Creştere s-a înregistrat la lucrări de construcţii noi cu 15,2%. În trimestrul IV din 2020 investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 37,535 miliarde de lei.

INS menţionează că investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Florin Cîțu a afirmat că cifrele publicate de INS sunt o dovadă a faptului că o economie produce bunăstare dacă se bazează pe investiții.

Potrivit premierului, investițiile vor fi susținute și în 2021, urmând să ajungă la un nivel record din ultimii 30 de ani.

„Anul trecut am arătat că e posibil să crești investițiile chiar dacă economia trece prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani.

Investițiile au fost cele care au permis plata salariilor crescute din sectorul bugetar la timp, plata pensiilor crescute la timp, plata șomajului tehnic pentru 1.4 milioane de români. Dar mai ales investițiile au fost cele care au menținut locurile de muncă și, astfel, România a avut cea mai mare creștere economică din UE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult