Acasa Actualitate-Interna Fost primar al Brașovului, achitat pentru a patra oară în procesele cu DNA

Fost primar al Brașovului, achitat pentru a patra oară în procesele cu DNA

scris de Misu Andrei
54 Afisari

Fostul primar al Brașovului, George Scripcaru, a fost achitat a patra oară în procesele cu DNA. Fostul edil era acuzat de șantaj, în urma unei autosesizări a procurorului DNA Brașov.

Fostul primar al Brașovului, George Scripcaru, ar putea deveni cel mai achitat edil în procesele cu Direcția Națională Anticorupție. Deocamdată, el împarte această poziție cu Dorin Florea, fostul edil șef din Tîrgu Mureș, ambii cu câte trei procese în care au fost achitați.

În campania electorală din 2020, în plină pandemie de coronavirus, primarul de atunci al Brașovului, George Scripcaru, se alegea cu o plângere penală pentru că nu ar fi permis afișarea de mesaje electorale pentru candidatul USR de atunci, Allen Coliban.

Plângerea nu a venit din partea actualului primar, ci din partea unei susținătoare. Probele erau, însă, mult prea puțin convingătoare pentru deschiderea unui proces penal, astfel că procurorul care a primit cazul a decis să se autosesizeze și să înainteze un dosar penal pentru șantaj și complicitate la șantaj.

Acuzat că i-a șantajat pe cei care ar fi vrut să-i facă lui Coliban campanie în autobuzele RAT

De șantaj era acuzat George Scripcaru, iar pentru complicitate la șantaj a fost târât în judecată George Cornea, directorul de la momentul respectiv al societății de transport în comun din Brașov, RAT. De altfel, directorul chiar a demisionat și a declarat că nu poate rămâne în funcție până nu se va lămuri această acuzație.

Procurorul chiar a solicitat judecarea cauzei în altă parte, deoarece a considerat că George Scripcaru, în calitate de primar, ar putea influența instanțele din orașul pe care îl păstorea. Astfel, procesul s-a judecat la Tribunalul Covasna, unde șeful instanței, judecătorul a dispus achitarea in baza art. 16 alin. 1 lit. c Cod procedura penala: „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”.

Pe același temei l-a achitat magistratul și pe George Mihai Cornea (fost director al Regiei Autonome de Transport Brașov), acuzat de complicitate la șantaj.

Minuta instanței

În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 lit. c din Codul de procedură penală, dispune achitarea inculpatului SCRIPCARU GEORGE, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj prevazute de art. 207 alin. 1 si 3 Cod penal, raportat la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000.

În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 lit. c din Codul de procedură penală, dispune achitarea inculpatului CORNEA GEORGE MIHAI, cu privire la săvârșirea infractiunii de complicitate la șantaj prevăzute de art. 48 alin. 1 raportat la art. 207 alin. 1 si 3 Cod penal și la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000.

În temeiul art. 397 raportat la art. 25 alin. 1 Cod de procedură penală, respinge acțiunea civilă formulată împotriva inculpaților de către partea civilă Țuțuianu Melinda, ca neîntemeiată. În baza art. 398 Cod procedură penală, raportat la art. 274 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, azi, 20.04.2023”, se arată în minuta instanței.

Procurorul s-a sesizat din oficiu

Avocatul lui George Scripcaru, Vladimir Ciolacu, a subliniat că a existat un denunț depus la DNA, însă el nu viza faptele de șantaj și complicitate la șantaj, acestea fiind acuzații formulate de către procurorul George Dancă, în urma unei sesizări din oficiu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS