Acasa Actualitate-Interna Funcționar bancar a furat 500.000 de lei fentând „principiul celor patru ochi”

Funcționar bancar a furat 500.000 de lei fentând „principiul celor patru ochi”

scris de Misu Andrei
88 Afisari

Angajatul bancar făcea cumpărături şi retrăgea bani de la bancomat fără ca din cont să îi fie scăzut vreun ban. Tânărul lucra într-o bancă din Iași, iar banii i-a sustras din conturi în decurs de nouă luni.

Un funcționar bancar din Iași a folosit o metodă simplă pentru a retrage ilegal peste 500.000 de lei de la banca la care lucra. El efectua mai întâi o tranzacţie pe internet din contul său curent în euro. Imediat, suma aferentă era blocată automat de sistemul informatic al băncii. Banii rămâneau temporar în cont, dar erau indisponibili şi rezervați pentru decontarea ulterioară.

Bărbatul intra apoi în aplicaţia informatică internă a băncii, îşi accesa contul şi debloca suma rezervată pentru tranzacţie. Banii îi rămâneau în cont, iar comerciantul era plătit din fondurile băncii, întrucât angajatul nu avea fonduri disponibile în lei.

Funcționarul bancar a găsit și o metodă pentru situațiile în care scotea bani de la bancomat. Efectua o retragere de bani de pe card, iar apoi revenea la serviciu şi proceda la deblocarea sumei retrase care devenea astfel din nou disponibilă.

546 de retrageri ilegale

Ionuţ Boidache a fost acuzat că în perioada august 2016 – mai 2017, a accesat fără drept sistemele informatice ale băncii, provocând acesteia un prejudiciu de 514.000 lei.

„Pentru a iniţia schimbarea cardului de pe contul de euro pe cel de lei, inculpatul avea nevoie, pe lângă propria autorizare şi de autorizarea unui coleg, modalitate denumită principiul celor «patru ochi”, se menționează în rechizitoriu.

Angajatul băncii nu le-a dat de bănuit colegilor săi, relațiile profesionale bazându-se pe încredere. Când s-a descoperit ce făcea, Boidache efectuase 546 de retrageri ilegale de bani din cont.

El a declarat că a procedat astfel din cauza dependenței de pariuri. Tânărul și-a recunoscut fapta în fața judecătorilor și a început să returneze banii furați, în baza unui angajament de plată semnat cu banca. Bărbatul a returnat până acum băncii 41.000 de lei din totalul de 514.000 lei.

Boidache a fost condamnat marţi, 6 decembrie, la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentinţa nu este definitivă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS