Acasa Actualitate-Interna Gheorghiță: Nu rezervăm dozele de rapel pentru vaccinul AstraZeneca

Gheorghiță: Nu rezervăm dozele de rapel pentru vaccinul AstraZeneca

scris de Misu Andrei
125 Afisari

România nu va rezerva doze de rapel pentru vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, pentru care programările încep în 10 februarie, a spus la Digi24 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Motivul este acela că rapelul se face la 8 săptămâni, timp suficient pentru a primi noi doze, a explicat el.

Germania testează pe oameni un vaccin contra Ebola

Primele 80.000 de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns în România în acest weekend. Programările încep din această săptămână, iar vaccinul va fi administrat în 180 de noi centre.

„Pentru AstraZeneca ne-am propus să nu păstrăm rapelul, având în vedere că distanța dintre cele 2 doze este de 8 săptămâni or, din acest punct de vedere avem toate motivele să nu păstrăm rapelul, care va fi asigurat din tranșele care urmează în luna martie”, a spus Gheorghiță.

Pentru vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, care au rapel la 3, respectiv 4 săptămâni, dozele de rapel sunt rezervate în momentul programării pentru prima doză.

Gheorghiță a explicat și de ce în România s-a decis ca rapelul pentru vaccinul AstraZeneca să fie făcut la 8 săptămâni.

„A fost o discuție pe care am avut-o în cadrul comisiilor științifice, am avut inclusiv o sesiune științifică cu reprezentanții companiei la nivel european, în care am analizat toate datele științifice și am decis de comun acord să mergem pe recomandarea de a administra la 8 săptămâni. Rata de eficacitate între 8 săptămâni și 12 săptămâni nu creștea semnificativ, practic intervalul de confidență era aproape la fel, iar din acest punct de vedere ne-am dorit să păstrăm rapelul la 8 săptămâni pentru a crește probabilitatea ca persoana respectivă să vină la rapel și să reducem riscul ca persoana să se infecteze între prima doză și rapel”, a spus el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult