Acasa Actualitate-Interna Giganţii internetului, mână-n mână cu guvernele

Giganţii internetului, mână-n mână cu guvernele

scris de Misu Andrei
79 afisari

Edward Snowden, fostul contractant al Agenției Naționale de Securitate a SUA, denunţă “puterea implacabilă” create de tehnologie atunci când companiile  economiei digitale lucrează în concert cu guvernele. Snowden locuiește în Rusia pentru a scăpa de urmărirea SUA după ce a scurs documente clasificate care detaliază programele de supraveghere guvernamentală.


“Nu protecţia datelor creează probleme, ci colectarea datelor şi încrederea oarbă pe care trebuie să o acordă internauţii intermediarilor tehnologici. Atunci când marile companii şi guvernele lucrează împreună, ele sunt mâna stângă şi mâna dreaptă a aceluiaşi corp şi asistăm la concentrarea puterii. Dacă se creează o putere implacabilă, cum să facem să controlăm această putere atunci când este folosită împotriva populaţiei?”, a declarat Snowden în faţa antreprenorilor şi investitorilor din sectorul tehnologic întruniţi la conferința Web Summit de la Lisabona. Fost angajat al serviciilor americane de informaţii, Snowden  a trimis zeci de mii de documente secrete mai multor media, dezvăluind existenţa unui sistem de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi a internetului. Tehnologia a devenit hiper-politică. Din ce în ce mai mult, pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume se vorbeşte despre viitorul banilor, al maşinilor, al medicamentelor şi al locuinţelor – subiecte care nu mai pot exista fără această tehnologie  – un factor crucial în războiul comercial între SUA şi China şi a puterii monetare a guvernelor suverane, spus Paddy Cosgrave, fondatorul Web Summmit, cea  mare reuniune europeană a startup-urilor şi a noilor tehnologii. Cosgrave a criticat şi lipsa de eficienţă a “eforturilor UE”  pentru a face ca firme precum Amazon, Apple, Facebook și Google să plătească impozite mărite în țările în care obțin sume mari din profiturile lor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS