Acasa Actualitate-Interna Guvernul a aprobat Acordul pentru spațiul aerian comun între UE și Ucraina

Guvernul a aprobat Acordul pentru spațiul aerian comun între UE și Ucraina

scris de Misu Andrei
58 Afisari

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului privind spaţiul aerian comun între Uniunea Europeană şi statele sale membre şi Ucraina, semnat la Kiev în octombrie 2021.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat la finalul şedinţei de guvern că este vorba despre un acord negociat de Comisia Europeană, în baza unui mandat primit din partea Consiliului European.

„Acest acord va integra piaţa de transport din Ucraina în piaţa unică europeană, creând premisele dezvoltării relaţiilor de transport dintre Români şi Ucraina, cu beneficii economice de ambele părţi”, a precizat Cărbunaru, conform Agerpres.

Potrivit expunerii de motive, scopul Acordului este crearea treptată a unui spaţiu aerian comun între Uniunea Europeană, statele membre şi Ucraina, care să se bazeze, în special, pe norme identice în domeniul siguranţei, al securităţii, al managementului traficului aerian, al mediului, al protecţiei consumatorilor, al sistemelor de rezervare informatizate, precum şi al aspectelor sociale.

În document se menţionează că Acordul permite, în special, extinderea termenilor săi la cele 27 de state membre, aplicând aceleaşi norme fără discriminare şi în beneficiul tuturor transportatorilor aerieni din UE, indiferent de naţionalitate.

„Aceşti transportatori vor putea să opereze liber dinspre orice punct situat în Uniunea Europeană înspre orice punct situat în Ucraina, situaţie care nu este posibilă în prezent”, se mai arată în expunerea de motive.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS