Acasa Actualitate-Interna Guvernul acordă sprijin pentru culturile de cartofi și usturoi

Guvernul acordă sprijin pentru culturile de cartofi și usturoi

scris de Misu Andrei
43 Afisari

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, două hotărâri care vizează scheme de ajutor de minimis pentru culturile de usturoi şi cele de cartofi pentru consum.

Au fost aprobate cele două proiecte care vizează susținerea sectorului agricol, în domeniul vegetal, atât programul de susținere a producției de usturoi, precum și stabilirea unor măsuri de verificare și control al acestei producții în 2023. Schema de ajutor se va aplica pe întregul teritoriu al țării, iar impactul bugetar este de 29,7 miloane lei, beneficiarii fiind producătorii agricoli persoane fizice, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale și producători agricoli persoane juridice. Cea de-a doua schemă de ajutor pentru producători vizează cartoful de consum, prin această schemă fiind asigurată susținerea producției de cartof de consum într-o sumă totală de 14,8 milioane de lei, cuantumul pentru fiecare beneficiar fiind de 200 euro/ hectar.”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Și ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, joi, că Guvernul va aproba două hotărâri care vizează scheme de ajutor de minimis pentru cultura usturoiului şi a cartofului.

Astăzi avem două acte normative de importanţă deosebită, pentru două produse care necesită susţinere şi stimularea noastră – şi o facem de fiecare dată. Este vorba de un sprijin de minimis pentru cultura usturoiului şi a cartofului, ştiindu-se că cele două culturi au avut un regres înregistrat în ultima perioadă. Şi prin stimularea pe care am făcut-o, spun eu, permanent şi insistent, cu sume corespunzătoare, suprafaţa a reuşit să crească în România, iar balanţa acestor produse începe să se înregistreze într-un progres pe care îl dorim cu toţii, în perspectiva asigurării nevoilor interne„, a spus el în debutul şedinţei de guvern.

Prin schema propusă, în acest an, pentru susţinerea producţiei de usturoi se stabileşte un cuantum de 3.000 euro/ha cultivat cu usturoi, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha”, se arată în nota de fundamentare.

Totodată, pentru susţinerea producţiei de cartof de consum s-a propus un cuantum de 200 euro/ha, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată cu cartof de consum de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 15 t/ha cartof de consum.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS