Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că Executivul ia în calcul extinderea programului privind limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. Programul a intrat în vigoare la începutul luni august.
„Există discuţia. În primul rând, suntem la jumătatea termenului de implementare a actului normativ deja în desfăşurare. Am văzut evoluţia anticipată şi dorită a implementării acestui act normativ. Şi, da, se ia în considerare extinderea acestui program”, a afirmat Mihai Constantin, potrivit Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a subliniat că există posibilitatea ca lista de alimente să fie extinsă sau modificată.
„Este foarte posibil, dar mai mult de atât nu pot să vă spun la această dată, ca această listă să sufere modificări, poate să fie extinsă sau unele produse să fie înlocuite cu altele, iar un alt principiu în urma căruia se va lua această decizie de prelungire a acestei aplicări este, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul iniţial, după o consultare foarte atentă şi deschisă cu marii retaileri şi procesatori din ţară, pentru ca solicitările sau normele acestui act normativ să fie unele realiste şi cu efecte concrete în coşul zilnic al consumatorilor români”, a adăugat oficialul, potrivit sursei citate.
Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare s-au limitat începând de la 1 august, pentru o perioadă de 3 luni.
Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.