Acasa Actualitate-Interna Guvernul vrea să crească impozitul pe proprietate cu 50% din 2023

Guvernul vrea să crească impozitul pe proprietate cu 50% din 2023

scris de Misu Andrei
68 Afisari

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat miercuri planul Guvernului de a creşte cu 50% impozitul pe proprietate de la 1 ianuarie 2023. Șeful PNL spune că decizia a fost luată în coaliţie, după ce s-a stabilit că impozitele locale nu pot fi stabilite după grilele notariale atât de repede, pentru că nu există resursele necesare.

Foto: Guvernul României

Astfel, s-a decis ca senatorii PNL și PSD să depună un amendament care să modifice măsura cu grila notarială cu această creștere de 50%. Ordonanța care actualizează grila privind impozitul pe proprietate trebuie acum să parcurgă procesul legislativ, însă e greu de crezut că nu va trece cu acest amendament, având în vedere majoritatea coaliției de guvernare.

„Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului.

De aceea, s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a explicat Nicolae Ciucă, miercuri la Alba Iulia, întrebat despre amendamentul respectiv.

Cel care a făcut inițial anunțul despre amendamentul la OUG 16/2022, care actualizează grila privind impozitul pe proprietate, a fost ministrul Finanţelor Adrian Câciu.

1 comentariu

Maika Lazar 07-10-2022 - 14:37

Asta ca sa anuleze eventualele cresteri de salarii si pensii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult