Guvernul vrea să înființeze noi companii de stat, în România și în străinătate, care să execute servicii prin care să combată efectele cauzate de eventuale crize, pandemii sau război.
Proiectul de ordonanță este primul pe ordinea de zi a ședinței Executivului de miercuri. În sprijinul adoptării actului normativ, inițiatorii au invocat „evenimentele extraordinare ale anilor 2020 – 2022 (pandemia covid-19, criza energetică, alimentară și a transporturilor, precum și războiul din Ucraina) au accentuat nevoia investițiilor în sectoarele strategice, precum și obligativitatea deținerii unor societăți care să execute necondiționat serviciile necesare, conform cerințelor agreate la nivelul României din UE și NATO”.
Potrivit Notei de fundamentare, ministerele de resort, specializate în domeniile aferente, duc la îndeplinire obiectivele asumate prin intermediul programului de guvernare, fiind responsabile totodată de soluționarea oricăror urgențe ce intervin în sectoarele coordonate. Înființarea de companii de stat de către ministerele de resort poate duce la îndeplinirea obiectivelor în sectoarele specifice, precum energia, transporturile, infrastructura sau serviciile publice, și asigura dezvoltarea durabilă a sectorului lor de activitate.
„Aceste companii ar putea să investească în proiectele și programele specifice, cum sunt cele ce țin de creșterea competitivității economice, modernizarea infrastructurii, ameliorarea serviciilor publice, dezvoltarea energiei regenerabile, contribuind astfel la realizarea obiectivelor din PNRR. Companiile de stat ar putea gestiona proiectele și programele finanțate prin intermediul PNRR, asigurând o implementare eficientă a acestor obiective”, se menționează în document.
De asemenea, sincopele în buna funcționare a serviciilor strategice pot avea ca efect generarea de perturbări în funcționarea economiei naționale, în domenii precum exploatarea resurselor, producția de articole esențiale (alimente, produse de consum), transporturile de bunuri și oameni, furnizarea de servicii esențiale (energie, utilități, sănătate, căi de comunicare). Printre serviciile strategice se află și transporturile feroviare de bunuri și persoane.
Consecințe ale întreruperii transporturilor feroviare
Întreruperea transporturilor pe cale ferată poate avea următoarele consecințe negative:
– creșterea congestiei rutiere: în situația în care bunurile sau persoanele nu mai pot fi transportate pe cale ferată, se va recurge la o utilizare mai mare a autovehiculelor (camioane, autobuze, vehicule personale), ceea ce va genera blocaje majore în trafic;
– probleme de mobilitate: întreruperea transportului feroviar de persoane în unele zone din țară poate crea probleme privind accesul la locurile de muncă, serviciile medicale și alte servicii esențiale; – scumpirea produselor: în lipsa unui transport feroviar eficient, produsele importate se vor scumpi;
– probleme economice: întreruperea transporturilor feroviare ar afecta producția internă, creșterea economică și a locurilor de muncă;
– probleme de mediu: consecința imediată a întreruperii transporturilor pe cale ferată este utilizarea mai mare a traficului rutier, ceea ce rezultă într-o mai mare emisie de gaze cu efect de seră. Companiile cu acționariat de stat din sectoarele cheie sunt importante pentru asigurarea accesului la produsele și serviciile esențiale, precum energia, telecomunicațiile, serviciile de sănătate, accesul la alimente.
În condițiile prezentate, statul român trebuie să aibă asigurate în orice moment condițiile pentru a deservi interesele strategice și geopolitice în domeniile afectate de situațiile extraordinare ce ar putea interveni (situația epidemiologică/pandemie, război, criză energetică, alimentară), inclusiv deținerea de companii apte să execute necondiționat serviciile necesare combaterii efectelor situațiilor antemenționate.