Închisoare pentru cei care consumă, produc sau chiar recomandă steroizi la sălile de sport. Legea prin care după zece ani a fost reincriminat traficul de anabolizanți a fost votată de Parlament și așteaptă să fie promulgată. Vânzătorii de steroizi ar putea primi și cinci ani de închisoare. Agenția Națională Antidoping a cerut pedepse aspre din cauza problemelor de sănătate pe care le provoacă acest consum de substanțe interzise: în unele cazuri, anabolizantele s-au dovedit letale.
Internetul abundă de site-uri care vând substanțe dopante. Multe produse sunt la ofertă pentru a-i ademeni pe cei vor să își crească masa musculară într-un mod artificial. De acum, autoritățile vor putea închide în cel mult șase ore aceste platforme.
Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism și Fitness: Cunosc mai multe situații, chiar și deces survenit din cauza consumului de substanțe anabolizante. Din păcate, acest flagel nu a fost stopat, a crescut de la o zi la alta. Sterorizii și hormonii de creștere sunt prevăzuți în noua lege ca substanțe cu grad de risc, iar cei care le experimentează, produc sau livrează sub orice formă pot fi trimiși la închisoare de la un an la cinci ani.
Cristi Balaj, președintele Agenției Naționale Antidoping: Unii dintre ei verificau mixtul creat de către ei pe câini, ei fiind „iubitori de animale”, și după ce câinii supraviețuiau și se dezvoltau, administrau sub formă de batoane celor care le frecventau sala.
Pentru prima dată chiar și cei care îndeamnă sportivii să consume anabolizante pot fi pedepsiți cu închisoarea.
Maria Moiș, jurnalist Digi24: Chiar dacă aceste substanțe au fost interzie și până acum, traficanții au continuat să le introducă în țară. Doar în ultimii doi ani, câteva sute de mii de pastile și fiole cu steroizi au fost confiscate la graniță. Adică, marfă în valoare de aproape un milion și jumătate de euro.
Studiile arată că între 15% și 25 % dintre persoanele care trec pe la sala de fitness consumă astfel de substanțe.
Cristi Balaj, președintele Agenției Naționale Antidoping: Ridică de două ori cu gantera, după care stau în oglindă, se mai întorc, iar merg în oglindă, încoardă mușchii să se admire aceste persoane, mai mult decât medicii.
Odată cu noua lege, Agenția Națională Antidoping va avea pârghiile legale pentru a opri competițiile sportive private acolo unde nu se fac teste-antidoping și unde se refugiau sportivii suspendați din cauză că au fost testați pozitiv la substanțe interzise.