Acasa Actualitate-Interna Înmatricularea și radierea vehiculelor vor putea fi realizate online

Înmatricularea și radierea vehiculelor vor putea fi realizate online

scris de Misu Andrei
13 afisari

Cetățenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate, sau să radieze un vehicul, vor putea face asta fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înamtriculare, după ce Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi ordonanța de urgență care reglementează acest lucru.

Aplicația va fi gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne și va permite cetățenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din evidențele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere, etc.).

Procesul de debirocratizare a procedurii de înmatriculare a vehiculelor, prin oferirea posibilității efectuării acestor operațiuni în regim on-line reprezintă un progres major pentru simplificarea relației dintre cetățeni și instituțiile publice.

Continuăm, prin Ordonanța de Urgență adoptată astăzi, amplul proces de modernizare și eficientizare a serviciilor oferite cetățenilor. Posibilitatea de a înmatricula sau radia on-line un vehicul reprezintă scutirea de drumuri, la mai multe instituții, pentru peste un milion și jumătate de cetățeni, care solicită aceste proceduri anual.

Este un nou pas spre normalitate, normalitate confirmată și de succesul de care se bucură în rândul cetățenilor români celelalte proiecte de digitalizare implementate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în mandatul meu: eliberarea on-line a certificatului de cazier judiciar, accesarea on-line a istoricului sancțiunilor auto, programarea prin intermediul platformei hub.mai.gov.ro pentru eliberarea pașaportului, obținerea avizelor pentru construcții și amenajarea teritoriului în format on-line., a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode.

În anul 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate) și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere. Aplicația este programată să devină operațională în cursul acestui an.

Oferirea posibilității ca procedurile de înmatriculare și radiere a vehiculelor să fie realizate on-line este al cincilea mare proiect de digitalizare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în perioada 2022-2023.

Ministerul Afacerilor Interne a creat și gestionează platforma on-line hub.mai.gov.ro, destinată special eficientizării relației cu cetățenii.

Din luna februarie și până în prezent, platforma hub.mai.gov.ro a înregistrat peste 1.155.000 de accesări, fiind create peste 145.000 de conturi de utilizator.

Certificatul de cazier judiciar, obținut online

Prin intermediul acestei platforme, cetățenii pot obține din fața computerului, pe loc și gratuit, începând cu data de 1 Februarie 2023, certificatul de cazier judiciar.

Pentru acest lucru este necesară crearea unui cont în platformă, fie direct, caz în care este necesară deplasarea o singură dată la o unitate a Ministerului Afacerilor Interne pentru confirmarea identității, fie prin intermediul Ghișeul.ro, caz în care nu mai este nevoie de deplasarea la o unitate a MAI, accesul făcându-se cu credențialele din portalul de plată a taxelor și impozitelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult