Acasa Actualitate-Interna INSP: În noiembrie am putea avea 25.000 de cazuri pe zi.

INSP: În noiembrie am putea avea 25.000 de cazuri pe zi.

scris de Misu Andrei
89 afisari

Scenariu dur avansat de specialiștii români în sănătate publică: în actualul ritm de evoluție a pandemiei, în noiembrie am putea ajunge la 25.000 de cazuri noi dCOVID-19 în fiecare zi. Adrian Pistol, șefa Centrului pentru Cotnrolul Bolilor Transmisibile din Institutul de Sănătate Publică explicat la Digi24 că nevoica vaccinarea să avansezrapid pentru ca numărul dnoi infectări să scadă.

Cred că vaccinarea rămânprimul lucru pcarîl putem face, dar acest lucru trebuifăcut cât mai repedposibil, pentru ca ritmul dcreștersă încetinească astfel încât să sși simtă în numărul total dcazuri și mai ales în numărul dcazuri severși în numărul ddecese. Dar concomitent, până când efectele vaccinării se vor vedea, portul măștii, distanțarea fizică și socială, deci renunțarea la o serie de activități care implică aglomerări umane, și normele de igienă normale – cu cât le aplicăm cu mai mare rigurozitate, ne vor ajuta să trecem peste această perioadă”, a spus șefa INSP.

Este imperios necesar ca populația să înțeleagă că vaccinul e soluția demonstrată în foarte multe state din lume și din UE, carmai au infecții, dar nu au cazuri severe, spitale pline și acest număr impresionant de decese”, a adăugat ea.

Carantina zonală face parte din măsurile nonfarmaceutice la care aplicăm. Acestmăsuri nu sunt degeaba inventate, ci pentru că au și ele un efect. Dacă acest tip de măsuri nu este însoțit și de o vaccinare a unui număr important de persoane, după carantină, fără vaccinare, fără populație imună într-un număr important, încet încet reluăm aceeași creștere a numărului de cazuri.

Măsurile au un efect limitat în timp, întrerup transmiterea virusului pe o perioadă de timp limitată. dar după aceea, ca să nu se mai înregistreze cazuri foarte multe, numai o populație imună poate să facă acest lucru”, a mai spus Pistol.

În ceea cpriveștposibilitatea apariției unei noi tulpini în România, Pistol spune că este „o speculație”.

Trebuie un număr foarte mare de populație că să ajungem la o tulpină mutantă. Nu putem să ne comparăm cu populația Indiei”, a explicat ea.

Pistol spuncă beneficiilvaccinului trebuie explicatpînțelesul tuturor, astfel încât oamenii să

înțeleagă că „vaccinul îți asigura imunitate pe o perioada mult mai lungă decât un lockdown, carnu rezolva situația decât la momentul respectiv. Vaccinarea e o soluție pe termen lung. Împiedică tulpinile mutante și decesele”.

Complicat este să ne facem auziți, să ajungem la urechile tuturor, pentru că asta implică un număr substanțial de persoane care să transmită aceste mesaje cu o frecvență suficient de mare ca să ajungă la toți. Este nevoie de echipă aici. Nu degeaba spun doar unii medici și doar la tv-urile naționale. Primarii, preoții din sate, din comune, profesorii de la școală trebuie să participe la transmiterea acestor mesaje”, a spus ea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult